ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Αριστερά Μαγνησίας: Δημόσιο Πανεπιστήμιο για όλες και όλους, το μόνο ελεύθερο

Νέα Αριστερά Μαγνησίας: Δημόσιο Πανεπιστήμιο για όλες και όλους, το μόνο ελεύθερο

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών προχωράει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου που -επί της ουσίας- αφορά την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Νέα Αριστερά Μαγνησίας πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Κοινός τόπος της συζήτησης ήταν πως το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ούτε δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα της. Αντιθέτως, συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, η ανεπάρκεια των υποδομών και η έλλειψη της φοιτητικής μέριμνας.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμπορευματοποιήσει την δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, όπως ακριβώς πράττει και στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και ευρύτερα σε όλες τις πτυχές του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας. Μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του παρασιτικού κεφαλαίου, δεν διστάζει να νομοθετήσει παραβιάζοντας το Σύνταγμα, προκαλώντας προηγούμενο όπου στο μέλλον θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας «αυταρχικής» Δημοκρατίας.

Το μόνο πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ποιοτικό, συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και έρευνα ισότιμα σε όλες και όλους, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των φοιτητών, και δεσμεύεται να δώσει τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι, Θ. Μεταξάς, αντιπρόεδρος και η Β. Κατσαρδή, μέλος του ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων ΠΘ, η Σ. Μαργώνη, πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΕΔΙΠ ΠΘ, ο Α. Κουτσελίνης πρόεδρος του Συλλόγου ΕΤΕΠ ΠΘ και τα μέλη της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας, Α. Καλαμαράς, Π. Σκάγιαννης, Γ. Σταμπουλής και Μ. Πουλάκης.