Δ. Κουρέτας: Ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες απάντληση υδάτων στα Κανάλια
Στη Θεσσαλία και τις πληγείσες περιοχές βρέθηκε η εκπομπή «Τριτολογίες», πραγματοποιώντας οδοιπορικό και καταγράφοντας την κατάσταση, που επικρατεί έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή και στάθηκε στα έργα, που πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής με ορίζοντα την αποκατάσταση των ζημιών.
Πάνω σε μία βάρκα στην «καινούργια λίμνη Κάρλα», που δημιουργήθηκε μετά τις πλημμύρες ο Περιφερειάρχης μίλησε στη Σύνθια Σάπικα και αρχικά αναφέρθηκε στο τι θα αποκαλυφθεί όταν τα στάσιμα νερά φύγουν από το σημείο. «Κανείς δε γνωρίζει τι θα βρεθεί ακριβώς. Σίγουρα θα υπάρχουν νεκρά ζώα και για να πάρουμε μία ιδέα του τι θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε ένα πείραμα για να απαντλήσουμε τα νερά, που είναι στα Κανάλια, περίπου 10 εκατ. κυβικά για να μπουν επιστήμονες να δουν τι θα βρούμε εδώ σε περίπου δύο χρόνια, που θα φύγει το νερό», τόνισε ο Δ. Κουρέτας.
«Περιμένουμε το master plan των ειδικών από την Ολλανδία. Κι εμείς έχουμε το δικό μας πλάνο, βέβαια, το οποίο περιλαμβάνει τη διάνοιξη της σήραγγας, η οποία θα φτάσει στο Αιγαίο ώστε σε περίπτωση, που υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο, το νερό να μην οδηγηθεί προς τα χωριά αλλά προς τη θάλασσα. Αυτό θα δημιουργήσει και μία βιωσιμότητα στην περιοχή, να μην κινδυνεύσουν ξανά οι άνθρωποι. Η ολλανδική εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός και να κρατήσουμε τα νερά στα βουνά με υδατοδεξαμενές. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο σε χρόνο και κόστος και το φοβάμαι. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις ζωές τους. Αν κάνουμε ένα δεκαετές σχέδιο, το οποίο μπορεί να είναι σωστό επιστημονικά, εμείς πρέπει να σταθμίσουμε σε πολιτικό επίπεδο ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις ζωές τους. Αυτό είναι, που με απασχολεί», επισήμανε ο Δημήτρης Κουρέτας.
Όπως κατέγραψε η εκπομπή «Τριτολογίες», οι άνθρωποι στη δομή της Φαρκαδόνας, που ζουν σε κοντέινερ νιώθουν ξεχασμένοι από την Πολιτεία, την Περιφέρεια, τον Δήμο. «Δεν είναι έτσι, εμείς πήγαμε τέσσερις φορές και με τον στρατηγό κ. Λεοντάρη και μετεκλογικά. Από τις 116 οικογένειες, που ζουν στη δομή, μόνο οι πέντε έχουν κόκκινο σπίτι, δηλαδή ζουν μέσα καταχρηστικά και δε θέλουν και να φύγουν. Εμείς πήγαμε, τους είπαμε να φύγουν αλλά δε θέλουν γιατί δεν πληρώνουν ρεύμα, δεν πληρώνουν τίποτα. Ζουν εκεί γιατί θεωρούν ότι αυτή η λύση είναι καλύτερη αλλά να μην παραπονιούνται γι’ αυτό», σχολίασε ο Περιφερειάρχης.
«Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα ζητήματα. Δε συζητήσαμε για το σχέδιο γιατί ακόμη δεν το έχει πάρει από την ολλανδική εταιρεία. Έχει το δικό μας σχέδιο αλλά ακόμη δεν ξέρω αν θα το χρηματοδοτήσει. Όταν έχουμε και το σχέδιο των Ολλανδών θα τα βάλουμε κάτω, να δούμε πόσο κοστίζει το ένα και πόσο το άλλο και πιο είναι πιο βιώσιμο. Τους Ολλανδούς τους έχει φέρει η κυβέρνηση όχι η Περιφέρεια», τόνισε αναφορικά με το σχέδιο αποκατάστασης ο Δ. Κουρέτας.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης ανέφερε πως «αν μας αφήσουν να τρέξει το σχέδιο, που έχουμε, εγώ θεωρώ πως με την απάντληση, που έχουμε στον σχεδιασμό μας να κάνουμε, γύρω στα τέλη του χρόνου, τον Νοέμβριο οι άνθρωποι θα μπορούν να καλλιεργήσουν σε μεγάλο μέρος της λίμνης τη γη τους. Πάνω από 150.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από τα νερά μέχρι και σήμερα. Εάν μπουν οι αντλίες και διπλασιαστεί η ταχύτητα, με την οποία φεύγουν τα νερά, ένα πολύ μεγάλο μέρος θα έχει στεγνώσει και θα μπορούν κάποιοι άνθρωποι να καλλιεργήσουν. Και μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να έχουν φύγει τα νερά», τόνισε.
«Εμείς έχουμε και ένα σχέδιο για το Στεφανοβίκειο το στρατόπεδο. Έχουμε κάνει μία πρόταση να φύγει το νερό και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ανάχωμα, το οποίο να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα και να επισκευαστεί το στρατόπεδο», πρόσθεσε.
«Ο δήμος Παλαμά έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, τα χωριά είναι σα να έχει πέσει ατομική βόμβα. Δε θα επιστρέψουν εκεί ακόμη οι κάτοικοι. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει ο καινούργιος οικισμός σε μία περιοχή του Παλαμά, που δε θα πλημμυρίζει, γύρω στις 180 κατοικίες, όπου θα είναι και ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση και το κόστος θα αναλάβει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων. Πιστεύω θα είναι έτοιμος ο οικισμός μέσα στο έτος, πρέπει να τρέξει γρήγορα γιατί οι άνθρωποι αυτοί ζουν από ‘δω κι από ‘κει», επισήμανε ο Δ. Κουρέτας.
«Εδώ είμαστε με τη βάρκα, επάνω στις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες χάθηκαν. Οι ζωές τους είναι από κάτω κι εμείς είμαστε από πάνω και κάνουμε βαρκάδα. Οι ζωές τους πρέπει να ξανάρθουν από πάνω», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος στη συνέχεια είπε πως είναι μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις τους. «Το καλύτερο σχέδιο για μένα είναι να γίνει αποζημίωση, να φύγουν τα νερά. Ένας αγρότης, που έχει βαμβάκι, πρέπει να πάρει τουλάχιστον 300 ευρώ το στρέμμα, να του μείνει ένα 100άρικο το στρέμμα, να έχει κάποια αντοχή για να μπορέσει να ζήσει. Είμαι μαζί τους από την πρώτη στιγμή. Έχουν αγροτικό κεφάλαιο κάτω από τα πλημμυρισμένα. Θα πρέπει εδώ να έρθουν οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης για να καταλάβουν αυτό, που βλέπουμε εμείς σήμερα. Αυτή η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί, δεν υπάρχουν ημίμετρα», πρόσθεσε στο τέλος ο Δ. Κουρέτας.
πηγή: ertnews.gr