ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Αριστερά Μαγνησίας: Εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας σημαίνει εγκατάλειψη της κοινωνίας

Νέα Αριστερά Μαγνησίας: Εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας σημαίνει εγκατάλειψη της κοινωνίας

Το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου επισκέφθηκαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου τα μέλη της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας Ν. Δημητριάδη, Α. Καλαμαράς, Κ. Παπανάτσιου, Γ. Σταμπουλής και Α. Χρυσάφης. Πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων κ. Μηνδρινό και επισκέφθηκαν την Μονάδα Χημειοθεραπείας. 

Η αναλυτική περιγραφή του κ. Μηνδρινού για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο του Βόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις της κοινωνίας πως για τη ΝΔ η υγεία αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας του παρασιτικού κεφαλαίου και όχι κοινωνικό αγαθό. Από το τηλεφωνικό κέντρο και τη σίτιση των ασθενών μέχρι τις κλινικές, η εικόνα εγκατάλειψης δίνει αίσθηση μεθοδευμένης απαξίωσης του Νοσοκομείου.

Οι δεκάδες αποχωρήσεις προσωπικού σε συνδυασμό με τις -επί της ουσίας- μηδενικές προσλήψεις, αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την υποβάθμιση και την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η περίπτωση των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου όπου τελούν διαρκώς υπό το φόβο της απόλυσης, παρά το γεγονός πως καλύπτουν κρίσιμους τομείς (σίτιση), διαθέτουν εμπειρία ετών και στηρίζουν με αυταπάρνηση το Νοσοκομείο Βόλου.  

Κατά την επίσκεψη στην Μονάδα Χημειοθεραπείας και την συζήτηση με την παθολόγο-ογκολόγο κα Περδικούρη και το προσωπικό, διαπιστώθηκε η υποβάθμιση που έρχεται να προστεθεί στην απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Τμήμα Χημειοθεραπειών του Νοσοκομείου εξυπηρετεί μηνιαία πάνω από 650 ασθενείς, ενώ δέχεται 20 με 30 νέα περιστατικά. Τους τελευταίους επτά μήνες και μετά από δύο παραιτήσεις ιατρών στα τέλη του Ιουλίου (1 μόνιμος και 1 επικουρικός) το προσωπικό και η κα Περδικούρη παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να συνεχίσει το τμήμα να λειτουργεί απρόσκοπτα. 

Οι προσπάθειες και η ανιδιοτελής προσφορά ιατρών και εργαζομένων δεν αρκούν ώστε οι πολίτες της Μαγνησίας να αισθάνονται τη σιγουριά και την ασφάλεια που οφείλει να παρέχει η Δημόσια Υγεία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Η γενναία στήριξη του κοινωνικού κράτους  συνολικά, και μία σύγχρονη πολιτική για την υγεία που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα συμβαδίζει με τις επιστημονικές προσεγγίσεις της εποχής μας, οφείλουν να είναι προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία.  

Η Νέα Αριστερά θα ενώσει τις δυνάμεις της με την τοπική κοινωνία για να διεκδικηθεί ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην κοινωνία.