ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η Φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας Επένδυση για το Μέλλον

Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης, Ειδικός Παθολόγος
Η Φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας Επένδυση για το Μέλλον

 

Από τον παππού της γειτονιάς που τον θυμάσαι από παιδί ακόμα, μέχρι τα γεροντάκια στη Γούρα του Αλμυρού, βλέπεις την προσμονή στα μάτια τους να περιμένουν να ακούσουν από το γιατρό ότι είναι όλα καλά. Αν είσαι και Παθολόγος τότε η χαρά είναι διπλή… μου το `πε ο Παθολόγος, οι εξετάσεις είναι μικρού παιδιού

Στην τρίτη ηλικία η ρήση του Ιπποκράτη "κάλλιον το προλαμβάνειν  του θεραπεύειν" αποκτά ιδιαίτερη σημασία για ευημερία και μακροζωία αλλά τα στατιστικά μάλλον είναι απογοητευτικά. Σχεδόν μόνο το 1/3 των ανθρώπων αυτής της ηλικίας απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό για οδηγίες και εξετάσεις πρόληψης όπως συστήνουν τα διεθνή ιατρικά συμβούλια. Αυτό μας λέει στη διαδικτυακή ιατρική πλατφόρμα Medscape® ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αμερικής και εν ενδεικτικά αναφέρει ότι:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνεχίζει να αποτελεί βασική αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες αλλά σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους πάνω από τα 50 έτη δεν έχει κάνει κολονοσκόπηση ποτέ στη ζωή του! Προληπτικά συστήνεται τουλάχιστον μία σιγμοειδοσκόπηση κάθε 5 έτη.
  • Η μαστογραφία ως κύριο εργαλείο πρόληψης του καρκίνου του μαστού φαίνεται ότι διαφεύγει τις προσοχής στο 20% τουλάχιστον των γυναικών άνω των 65 ετών! Ετήσια μαστογραφία μαζί με κλινική εξέταση του μαστού συστήνεται σε κάθε γυναίκα μεγαλύτερη από αυτή την ηλικία.
  • Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ένας από τους συχνότερους καρκίνους και βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο 1 στους 3 ενήλικες άνδρες δεν έχει μετρήσει πρόσφατα το PSA (αυτό το πι ες άι που μου είπε χθες ξανά ο κυρ Κώστας από το Βελεστίνο). Σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες άνω των 50 ετών συστήνεται ετήσιος εργαστηριακός έλεγχος του PSA μαζί με δακτυλική εξέταση του προστάτη.
  • Η αυξημένη πίεση του αίματος, μια πλέον δεδομένη χρόνια διαταραχή της τρίτης ηλικίας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικού επεισοδίου, διαφεύγει της προσοχής και της ρύθμισης σε πολλούς ανθρώπους. Μία φορά το χρόνο είναι σκόπιμο να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση από τον προσωπικό ιατρό.   
  • Το υψηλό αλλά ακόμα και το οριακό σάκχαρο (το στάδιο δηλαδή του προδιαβήτη) θέλει παρακολούθηση και ρύθμιση για να επιτύχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποφυγή επιπλοκών και καλή ζωή! Ο εργαστηριακός έλεγχος και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται κάθε χρόνο!
  • Τα προβλήματα της όρασης, όπως το γλαύκωμα ή ο γεροντικός καταρράκτης, χρειάζονται πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση ώστε να αποφύγουμε διαταραχές όρασης που μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις σε αυτή την ηλικία αλλά και τύφλωση. Συστήνεται ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος.
  • Η οστεοπενία, το στάδιο δηλαδή πριν την οστεοπόρωση, πρέπει έγκαιρα να μπαίνει στον ετήσιο έλεγχο της ζωής ενός ενήλικα ώστε να αποφεύγεται η απώλεια οστικής μάζας και τα παθολογικά κατάγματα. Ειδικά σε γυναίκες άνω των 65 ετών θα πρέπει έστω μία φορά να έχει γίνει μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Επειδή όμως ακόμα και εμείς οι γιατροί ζαλιζόμαστε με τις τόσες οδηγίες που συχνά αλλάζουν για ορισμένα θέματα στην επιστήμη μας, τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα για τον πατέρα και τη μητέρας μας, τον παππού και τη γιαγιά μας! Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο οφείλουμε να επισκεφθούμε τον προσωπικό μας ιατρό για τον ετήσιο έλεγχο και για να του πούμε τα πάντα! Τι μας ανησύχησε, τι άλλαξε στην καθημερινότητα μας, τι δεν κάνουμε τόσο εύκολα όπως το κάναμε πέρυσι και ό,τι άλλο μπορεί να φαίνεται ανούσιο για εμάς αλλά για τον ιατρό ίσως να είναι η αρχή της πρόληψης, της θεραπείας και της καλής ζωής μας!!! Στο τέλος… κάθε εγγόνι θέλει τον 90χρονο παππού του δίπλα στο τζάκι τα Χριστούγεννα, κάθε γιος θέλει την 60χρονη μάνα του στη χαρά του και κάθε γενιά περιμένει να γίνει πιο σοφή από την προηγούμενη… Για αυτό λοιπόν η φροντίδα της τρίτης ηλικίας είναι επένδυση για το μέλλον! Και σε αυτή την επένδυση ο ιατρός έχει ρόλο ζωτικό! Να υγιαίνετε όλοι σας!

Από τον γιατρό σας με αγάπη,

Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης, MD, PhD, BSc

Ειδικός Παθολόγος

Παθολογικά Ιατρεία Αλμυρού – Βελεστίνου

Τηλ: 2422022933, 6948078379

e-mail: alexandros.ikonomidis@gmail.com

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ (τηλ: 2421094410)

ΕΡΑΤΩ Μονάδα Φροντίδας & Αποκατάστασης για την Ώριμη Ηλικία (τηλ: 2428093996)