ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πίσω στα μπλόκα για αποφάσεις – Τι λέει ο εκπρόσωπος της Μαγνησίας

Τι δήλωσε ο Χρ. Πάντζιος που εκπροσώπησε τη Μαγνησία στην εφημερίδα Ταχυδρόμος
Πίσω στα μπλόκα για αποφάσεις – Τι λέει ο εκπρόσωπος της Μαγνησίας
Ο Χρήστος Πάντζιος (πρώτος) μαζί με συναδέλφους του λίγο πριν εισέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Για νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον Daniel δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός

Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το αγροτικό ρεύμα και την επιστροφή πετρελαίου, δύο φλέγοντα ζητήματα στην προμετωπίδα των αιτημάτων που έθεταν οι αγρότες προς συζήτηση, ο λόγος περνά… στις συνελεύσεις, όπου θα αξιολογηθούν τα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων αναμενόταν χθες το βράδυ να επιστρέψουν στη βάση τους, προκειμένου αφού ενημερώσουν τους αγρότες να ληφθούν αποφάσεις. Ηδη, στις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του πρωθυπουργού, με ορισμένους να προσανατολίζονται να προτείνουν κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και συλλαλητήριο, σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι προτάσεις για κλιμάκωση δεν είναι βέβαιο πως θα γίνουν αποδεκτές από το σύνολο των αγροτών στα μπλόκα. Σε επίπεδο Μαγνησίας τα μπλόκα Αλμυρού και Στεφανοβικείου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις σήμερα το πρωί.

Οι αποφάσεις από το σύνολο των μπλόκων θα τεθούν υπόψη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής σήμερα ή αύριο το αργότερο.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας πάντως, έδειξαν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του πρωθυπουργού να υπάρξει δεύτερη συνάντηση μαζί τους άμεσα, ώστε να συζητήσουν ειδικότερα τα αιτήματα που αφορούν την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel.

Εξω από το πρωθυπουργικό γραφείο οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν πως έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα από τους ίδιους τους αγρότες. «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας», τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης.

Τι δήλωσε ο Χρ. Πάντζιος που εκπροσώπησε τη Μαγνησία

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αλμυρού Χρήστος Πάντζιος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα αποτελέσματα της σύσκεψης επισήμανε: «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε για το τι συζητήθηκε και θα πάρουμε τις αποφάσεις εκεί».

Σχετικά με ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα είπε: «Είναι μία πρόταση που σίγουρα θα πέσει στο τραπέζι, όμως θα πρέπει να εξεταστούν τα υπερ και τα κατά, υπό την έννοια ότι υπάρχει φόβος κάποια μπλόκα να ατονήσουν διότι θεωρούν πως “κερδίσαμε κάτι”. Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις. Εγινε εποικοδομητικός διάλογος σε γενικές γραμμές. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να αξιολογήσουμε. Τα όσα τόνισε για το αγροτικό ρεύμα είναι σε μία σχετικά θετικά κατεύθυνση, όμως θα πρέπει να δοθούν και άλλες λεπτομερείς εξηγήσεις αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι τα οκτώ χρόνια μετά τη διετία. Αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο, θεωρούμε πως τα όσα ανακοινώθηκαν για την επιστροφή ΕΦΚ δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω, αφού αυτό που έχουμε εξαρχής τονίσει είναι πως θα πρέπει να δοθεί στον αγροτικό κόσμο αγροτικό πετρέλαιο αφορολόγητο».

Για το αγροτικό ρεύμα οι περισσότερες επιφυλάξεις εστιάζονται στο τι θα συμβεί μετά το πέρας της διετίας, γι’ αυτό και έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, προκειμένου να υπάρχει μία σαφή εικόνα ως προς την τιμή που θα έχει η κιλοβατώρα.

Αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο αυτό που κρατάει… δύσπιστους τους αγρότες είναι ότι η επιστροφή του ΕΦΚ ήταν λίγο πολύ γνωστή, απλά, όπως λένε, θα καταβληθεί νωρίτερα. «Αυτό που μας καίει και στο οποίο υπήρξε μία γενικόλογη δέσμευση είναι πότε θα μπορούμε να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, ώστε να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής», εξήγησε ο κ. Πάντζιος.