ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μη μισθωτών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μη μισθωτών

Από την 1η Μαρτίου του 2024, δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), οι οποίοι είτε δεν θα έχουν καταφέρει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς (2023), είτε έχουν χάσει ρύθμιση για παλαιότερες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, δεν θα δικαιούνται εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση αρνείται φέτος να παράσχει τη δυνατότητα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια – δηλαδή, να διατηρείται η ασφαλιστική ικανότητα μέσω της μερικής καταβολής εισφορών, αυτών του κλάδου υγείας -  με το επιχείρημα ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την covid εποχή, όπου λόγω της κλειστής οικονομίας παρείχαμε διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας», σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας. Επιβεβαιώνεται όμως ότι τα προσωρινά μέτρα της τότε περιόδου δεν έδωσαν λύσεις, απλά μετέθεσαν χρονικά το πρόβλημα.

Τα ίδια τα δημοσιευμένα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί “επιστροφής στην κανονικότητα”. Σύμφωνα με αυτά, μόνο κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, προστέθηκαν περίπου 56.000 νέοι οφειλέτες μη μισθωτοί στους ήδη υπάρχοντες, ενώ ο συνολικός αριθμός των μη μισθωτών που έχουν οφειλές ξεπερνούν τις 860.000, εκ των οποίων ένα μέρος βρίσκεται σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.

Η αύξηση αυτή των οφειλετών, προκύπτει ακριβώς ως συνέπεια της συσσώρευσης χρεών από την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% το 2023. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τεράστια ακρίβεια (και για πρώτες ύλες και κόστος λειτουργίας αλλά και για τις οικογενειακές ανάγκες), από αύξηση των φόρων, των ενοικίων, από εκτόξευση του κόστους για ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα) ως αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης, της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ένα περιβάλλον με συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και μονοπώλησης.

Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω από το νέο φορολογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Το ίδιο και για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής τους, των χαμηλών τιμών που τους αναγκάζουν να πουλάνε οι εμποροβιομήχανοι, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτά προστίθεται και η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% για το 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, θεωρούμε καθόλα δίκαια τα παρακάτω αιτήματα:

- Να μη χαθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο και αγρότη, μιας και αποτελεί δικαίωμα για όλους και δεν μπορεί να εξαρτάται από το πώς θα πάει η δουλειά του ή τί εισόδημα θα καταφέρει να αποκτήσει.

- Να καταργηθεί η εισφορά του κλάδου υγείας.

- Να υπάρξει διαγραφή των τόκων και των προστίμων για παλαιότερα χρέη ασφαλιστικών εισφορών, να υπάρξει κούρεμα των αρχικών οφειλών κατά 30% και να διαμορφωθεί ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή τους με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 10% του εισοδήματός τους, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.     

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για την υλοποίηση των ανωτέρω. 

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης