ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλασματικός και μη αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Καταψήφιση του προϋπολογισμού (ψηφίστηκε από την δημοτική αρχή) για το έτος 2024 από την παράταξη "Ανανέωση και Συνεργασία για τον Δήμο μας - Για εικονικά έσοδα ώστε να καλυφτούν αδικαιολόγητες δαπάνες κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Παπαδάμ
Πλασματικός και μη αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Αναλυτικά:
 
 
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2024, ο οποίος εγκρίθηκε μόνο με τις 11 θετικές ψήφους της πλειοψηφίας.
Η παράταξή μας καταψήφισε τον προϋπολογισμό, και επισημάναμε το γεγονός της καθυστέρησης συζήτησης του προϋπολογισμού, όταν στο παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κατατίθενται προϋπολογισμοί από τον Οκτώβριο του 2023.
 
Θεωρήσαμε ότι δεν είναι ισοσκελισμένοι οι κωδικοί εσόδων και εξόδων, που αφορούν την απόδοση φόρων εργολάβων και επαγγελματιών, την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών και τις κρατήσεις στις αποδοχές για εξόφληση δανείων.
 
Αναδείξαμε την αδυναμία είσπραξης από το δήμο χρημάτων παρελθόντων ετών που αφορούν την καθαριότητα και το φωτισμό και ταυτόχρονα το ποσό είσπραξης που προϋπολογιζει ο δήμος τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες οφειλές από βιομηχανία της περιοχής μας.
 
Ρωτήσαμε, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση, από πού θα καλυφθούν οι δαπάνες που προγραμματίζει ο δήμος για αποδοχές έκτακτων υπαλλήλων, τη στιγμή που δεν επαρκούν τα ανταποδοτικά τέλη που αντιστοιχούν σ` αυτά.
 
Θεωρούμε υπερβολικές τις δαπάνες για δεξιώσεις και δημόσιες σχέσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και προτείναμε τη μείωσή τους, θεωρώντας πιο σημαντική την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που το έθετα ως ζητούμενο και σε προηγούμενα έτη, και το οποίο δεν προβλέπεται πουθενά στον προϋπολογισμό.
 
Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο προϋπολογισμός καθυστέρησε λόγω της κατάστασης που επικράτησε με τις καταστροφές, και προς την κατεύθυνση αυτή προτείναμε, όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα, την πρόβλεψη  αντιπλημμυρικών έργων.
 
Βρισκόμαστε σ`έναν δήμο που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και θα πρέπει ο δήμος να σταθεί δίπλα σε αγρότες και κτηνοτρόφους που αδυνατούν να προσεγγίσουν είτε τις αγροτικές εκτάσεις, είτε τις κτηνοτροφικές μονάδες. 
 
Αυτό σημαίνει προγραμματισμό για αγροτική οδοποιία και ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια σημεία από τις αντιρρήσεις μας στην κατάθεση του προϋπολογισμού, για τον οποίο προχωρήσαμε στην καταψήφιση του,  χαρακτηρίζοντας τον ως πλασματικό και μη αναπτυξιακό.
 
Έναν προϋπολογισμό που εμφανίζει εικονικά έσοδα για να καλυφτούν οι αδικαιολόγητες δαπάνες, έναν προϋπολογισμό που δεν έχει κανένα στόχο δημιουργίας και ανάπτυξης στο δήμο.
 
Γιώργος Παπαδάμ
 
Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Ρήγα Φεραίου