ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Χρ. Τριαντόπουλος για τις συσκέψεις στον Δήμο

Ο Χρ. Τριαντόπουλος για τις συσκέψεις στον Δήμο

Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Δήμο Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε κάθε δήμο της Μαγνησίας που επλήγη από φυσικές καταστροφές, όπως κάνει και με τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

 Η επίσκεψή του ξεκίνησε με διευρυμένη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Δημαρχείο στο Βελεστίνο, με την παρουσία του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και αγροτών της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλύθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, οι οποίες και επλήγησαν τόσο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, όσο και από την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι πόροι που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προς το Δήμο για αποκαταστάσεις των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα μετά τις φυσικές καταστροφές, που ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δρομολογούνται συντονισμένα μία σειρά από περαιτέρω παρεμβάσεις. 

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, επισκέφθηκε τον Άγιο Γεώργιο Φερών, όπου πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και δη με το νεοσύστατο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό του Αγ. Γεωργίου. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Περιφέρειας, έγινε μια λεπτομερής παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής, εστιάζοντας στην καταβολή ήδη του 50% της κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και παρεμβάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή.  

Τέλος, η επίσκεψη του Υφυπουργού, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ολοκληρώθηκε στα Κανάλια, όπου πραγματοποιήθηκε μία διευρυμένη συνάντηση με κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Κατά τη συνάντηση, μαζί με το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η ΑντιπεριφερειάρχηςΜαγνησίας και Σποράδων, με υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κεραμιδίου, Καναλίων και Κερασιάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση αναλύθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, απαντώντας σε ερωτήματα των πολιτών, αλλά εστιάζοντας και στην κάλυψη των απωλειών σε φυτικόκεφάλαιο λόγω των πλημμυρισμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, εκτενής συζήτηση έγινε και με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων έχει επηρεαστεί δυσμενώς από τα πλημμυρισμένα εδάφη κοντά στη λίμνη Κάρλα, δημιουργώντας προβλήματα – αλλά και απώλειες όπως σημείωσαν – στην παραγωγική τους διαδικασία. Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της πλημμυρισμένης περιοχής των Καναλίων, όπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη προώθηση του έργου με γρήγορες διαδικασίας, ώστε η αποκατάσταση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και οι ανησυχίες των κατοίκων να μετριαστούν.

Με αφορμή τις επισκέψεις σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «συνεχίζονται οι επισκέψεις και οι συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις της Μαγνησίας – όπως και σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας – στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων μηνών. Και οι περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν έχουν πληγεί μόνο από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, αλλά και από τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού. Με τη Δημοτική Αρχή, λοιπόν, αλλά και όλους τους τοπικούς παράγοντες έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο στενή συνεργασία τόσο για την προώθηση της στήριξης προς τους πληγέντες, αλλά όσο και στη δρομολόγηση των αποκαταστάσεων. Ως προς το τελευταίο, η έκτακτη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα, ξεπερνά τα 1,5 εκατ. ευρώ και θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, καθώς ωριμάζει η μελετητική διαδικασία από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα έργα που έχουν ενταχθεί στο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα χορηγηθεί όπου απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις αποκατάστασης, όπως δρομολογείται και στην περίπτωση των πλημμυρισμένων εκτάσεων κοντά στα Κανάλια. Όσον αφορά, ειδικότερα, το εν λόγω έργο την αμέσως επόμενη περίοδο, όπως σημείωσε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προχωρούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εκτάσεων της περιοχής. Επιπρόσθετα, προχωρά η διαδικασία της κρατικής αρωγής – πέραν της πρώτης αρωγής – για τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, έχοντας λάβει το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης, συνεχίζεται η μέριμνα για ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ενώ η κρατική αρωγή θα καλύψει τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο, σε εξοπλισμό και σε έγγειο κεφάλαιο. Μέχρι τώρα έχει χορηγηθεί η προκαταβολή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε 180 πυρόπληκτες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας.Και, φυσικά, η στήριξη της περιοχής θα συνεχιστεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους την επόμενη περίοδο».