ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς μπορούν να μείνουν οι αγρότες για τόσο διάστημα χωρίς εισόδημα;

Δημήτρης Λουφόπουλος: «Αυτό που γίνεται στις παρακάρλιες περιοχές με τον μόνιμό πλημμυρισμό τους έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια
Πώς μπορούν να μείνουν οι αγρότες για τόσο διάστημα χωρίς εισόδημα;

Ρεπορτάζ της Βάσως Κυριαζή από τον Ταχυδρόμο

Η ζωή στις παρακάρλιες κοινότητες άλλαξε άρδην μετά τις πλημμύρες. 

Οι κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων που περιβάλλονται γύρω από την βυθισμένη στο νερό Κάρλα, είναι κατά κύριο λόγο αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Οι πλημμύρες έφεραν τα πάνω- κάτω. Η αγωνία για το μέλλον αυτών των περιοχών έχει χτυπήσει «κόκκινο», η καλλιεργητική περίοδος είναι «στον αέρα» και όλοι είναι αντιμέτωποι με «πλημμυρίδα» προβλημάτων.

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος της Ολλανδικής εταιρείας που μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει το σχέδιό της, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια μεγαλώνει.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης έχουν πέσει διάφορες προτάσεις για την αποστράγγιση της Κάρλας, δίχως μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα δώσει και πάλι πνοή στις παρακάρλιες περιοχές.

Το τοπίο πλέον είναι ζοφερό. Περίπου 800 στρέμματα καλλιεργούμενης γης παραμένουν «θαμμένα» κάτω από τα εκατομμύρια κυβικά νερού που έχουν πλημμυρίσει την περιοχή μετά το πέρασμα του Ντάνιελ.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. «Ακούμε ότι η άντληση των νερών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025 και είμαστε σε απόγνωση. Πώς μπορούν να μείνουν οι αγρότες για τόσο διάστημα χωρίς εισόδημα;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Λουφόπουλος, αγρότης της περιοχής στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αγωνία όλων των συναδέλφων του και ζητεί από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να σπεύσουν άμεσα να καταλήξουν σε μία λύση.

Μηχανήματα, πομώνες, αντλίες, πίνακες, μοτέρ, τρακτέρ, αλλά και καρούλια για πότισμα βρίσκονται ακόμη στο βυθό.

Σύμφωνα με τους αγρότες εκτός από το θηρόφραγμα όπου γίνεται άντληση νερών, σε κανένα άλλο σημείο δεν έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία, με τους ίδιους να εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το αν θα μπορέσει η περιοχή να επανέλθει σε κανονικότητα έστω και μετά από έναν χρόνο.

«Αυτό που γίνεται στις παρακάρλιες περιοχές με τον μόνιμό πλημμυρισμό τους έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Ακούμε τις απόψεις όλων που ουσιαστικά καταλήγουν ότι μόνο μέσω της φυσικής εξάτμισης και περί τα τέλη του 2025 θα απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα ύδατα εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και είμαστε απογοητευμένοι. Αν αυτό ισχύσει εκατοντάδες οικογένειες αγροτών της περιοχής είναι στα όρια της μετανάστευσης», προσθέτει ο κ. Λουφόπουλος.

 

 

«Καταστράφηκαν οι κόποι και οι παραγωγές μας. Αν εγκαίρως είχε γίνει επιτέλους ένας σωστός σχεδιασμός για κάποια άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και διόρθωση των αρχικών αστοχιών, τώρα δεν θα βρισκόμασταν σ΄αυτό το αδιέξοδο», εκτιμά ο ίδιος.

Το παράπονο των κατοίκων αυτών των παρακάρλιων είναι πως ενώ σχεδόν κάθε χρόνο γίνονται εκτεταμένες ζημιές, ωστόσο, κανείς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, μέχρι που έγινε η θεομηνία και τώρα «τρέχουν και δεν φτάνουν» όλοι.

Η πρόταση Κουρέτα για πλωτά αντλητικά συγκροτήματα

Σε συνέντευξη τύπου πριν από λίγες μέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας πρότεινε πλωτά αντλητικά συγκροτήματα τα οποία θα αναπτυχθούν στις πλημμυρισμένες παρακάρλιες εκτάσεις ,ώστε σε ένα χρόνο να αποκαλυφθούν από τα εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού.

Το σενάριο για κατασκευή σήραγγας από την Κάρλα μέχρι το Αιγαίο, με εκβολή περίπου στο Καμάρι, με κόστος περίπου 200 εκατ. ευρώ, φαίνεται να αποσύρεται από τον δημόσιο διάλογο τόσο λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους και του χρόνου που θα απαιτηθεί όσο και εξαιτίας των ενστάσεων που εκφράζονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει συνοδές παρεμβάσεις.

Με βάση τα βασικά στοιχεία της πρότασης της περιφέρειας Θεσσαλίας για τα πλωτά συστήματα ο κ.Κοιυρέτας υπογράμμισε πως η αποστράγγιση της περιοχής που έχει πλημμυρίσει με φυσική απορροή των υδάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου (22 με 24 μήνες).

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω εκτιμάται στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ (πλην του κόστους του υποσταθμού).

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας «με την ενέργεια αυτή θεωρούμε ότι επιταχύνεται η απάντληση των υδάτων προς όφελος των αγροτών καθόσον αποδίδονται σ’ αυτούς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις νωρίτερα, σε σχέση με τις γνωστές εκτιμήσεις, και επιπλέον επιταχύνεται η απόδοση της Στρατιωτικής Βάσης του Στεφανοβικίου ταχύτερα ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και η επιχειρησιακή της επαναλειτουργία το ταχύτερο δυνατόν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλωτά μέσα και τα αντλητικά συγκροτήματα θα αποθηκεύονται σε χώρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται και σε άλλες περιοχές που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα συχνότερα λόγω θραύσης των αναχωμάτων (π.χ περιοχές ν.Καρδίτσας).