ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κερασιά: Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο 2024 και το 1ο Λεύκωμα

Κερασιά: Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο 2024 και το 1ο Λεύκωμα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (18/1) η παρουσίαση του ημερολογίου 2024, καθώς και του 1ου Λευκώματος, το οποίο είναι μια έκδοση αφιερωμένη στο έργο του αείμνηστου λογοτέχνη Ηλία Λεφούση, καθώς και στη γενέτειρα του, την Κερασιά.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου, στο κτήριο Σπίρερ, σε ένα χώρο και σε ένα σκηνικό απόλυτα αρμονικό με τη φύση της εκδήλωσης. Όλα οργανώθηκαν εν πλήρει τάξει και όλα κύλισαν ομαλά, με την πρόεδρο του Συλλόγου μας, την κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου, να έχει τον συντονισμό της παρουσίασης, δίνοντας στην έναρξη το στίγμα της εκδήλωσης, αλλά και της πορείας του Συλλόγου μας.

Την παρουσίαση του λευκώματος «Κερασιά Πηλίου: “μΝιμΗ ΚεΡοΝ αΟΙδιΜον”*/σε γραφή Ηλία Λεφούση» ανέλαβαν με ιδιαίτερη φυσικότητα στην αλληλουχία και στην εναλλαγή των τοποθετήσεων, καθώς και στην απαγγελία των κειμένων, οι Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά, άνθρωποι με μακρά πορεία και πείρα στην τέχνη της υποκριτικής, στη θεατρική συγγραφή και στη σκηνοθεσία. Χρώμα και ζωή πήρε η γραφή του Ηλία Λεφούση μέσα από την απαγγελία των κειμένων και όλα γινήκαν Άνω Κερασιά. Και ήταν σα να βρεθήκαμε σε μια άλλη διάσταση. Τι «ο Δέντρος της εκκλησίας», τι «οι Σουβάλες», τι «ο “Τζόκανος” και η “Μαηδάλως”», τι «οι καπετανέοι και ο παπά Κωνσταντής», όλα ήρθαν και ταίριαξαν και έδωσαν άλλη διάσταση, άλλη υπόσταση. Η απαγγελία των κειμένων από τους Βασίλη Μητσάκη και Αμαλία Γκιζά υπήρξε εξόχως συγκινητική, θα λέγαμε μαζί και συγκλονιστική. Όμως και οι άλλοι εισηγητές υπήρξαν επίσης εξαιρετικοί με εμβρίθεια και σοβαρότητα στην παρουσία τους. Ο Θοδωρής Σδρούλιας, αρχιτέκτονας και δημοσιογράφος, μίλησε για το ημερολόγιο 2024, που φέτος είναι αφιερωμένο στην Κερασιώτικη κτηνοτροφία και έχει τίτλο «Κερασιώτικα τσελιγκάτα… …το νοσταλγικό πέρασμα/με τον φακό της Ελένης Βουραζέρη». Γνωστός για την αμεσότητα του και τη δυνατότητα του στον λόγο μίλησε βιωματικά και θεωρητικά, για την κτηνοτροφία γενικότερα και ειδικότερα για τη μετακινούμενη, αυτή που εδώ και κάποια χρόνια έχει αναγνωριστεί από την «UNESCO» ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Ξένος, πολιτικός μηχανικός και φωτογράφος, ανέπτυξε το θέμα της τέχνης της φωτογραφίας, επεκτείνοντας το και στην περίπτωση της Ελένης Βουραζέρη και της εργασίας της, θέμα της οποίας είναι το φετινό μας ημερολόγιο. Ενδιάμεσα παρενέβη και η φωτογράφος και μέλος του Συλλόγου μας Ελένη Βουραζέρη, ευχαριστώντας όλους για τη βοήθεια που προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος χρόνου.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε ένα κοινό που γέμισε την αίθουσα, μάλιστα πολλοί αναγκάστηκαν να ανέλθουν στον εσωτερικό εξώστη, προκειμένου να βρούνε θέση. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης. Ακόμη, παραβρέθηκε η νέα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων Δήμου Βόλου Έλενα Αντωνοπούλου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς Γεώργιος Ζήσης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Επισημαίνουμε την άψογη προετοιμασία και οργάνωση που υπήρχε από τους ανθρώπους της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βόλου, καθώς και την εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου, τον Ευγένιο Παπαδόπουλο. Αρκετοί Κερασιώτες βρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ αυτών και η κτηνοτροφική οικογένεια Γεωργίου Χαρ. Κολιαμβέ, στο όνομα της οποίας αφιερώθηκε φέτος η Κερασιώτικη κτηνοτροφία. Τέλος, σημειώνουμε τις πολύ καλές κριτικές που δέχθηκε από πολλούς η επίπονη εργασία της Ελένης Βουραζέρη.   

Η βραδιά έληξε με μικρές συζητήσεις και ευχές για καλή χρονιά.