ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση - Ένα ελληνικό φαινόμενο

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ομιλητή τον Νίκο Φαραντούρη
Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση - Ένα ελληνικό φαινόμενο

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Ιωνίας Βόλου μαζί με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας, διοργανώνουν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ακρίβεια & Ενεργειακή Κρίση - Ένα ελληνικό φαινόμενο» με ομιλητή τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκής ΠολιτικήςΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας
Νίκο Φαραντούρη.

Η αισχροκέρδεια που είναι η αιτία της ακρίβειας αλλά και της ενεργειακής κρίσης βρίσκει πρόθυμο συνεταίρο την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το κράτος με τις αποστεωμένες ελεγκτικές αρχές του, επιτρέπει τη δημιουργία μονοπωλίων με αποτέλεσμα το ράλι τιμών που όλοι και όλες διαπιστώνουμε καθημερινά.

Η Κυβέρνηση κωφεύει καθώς βλέπει τον δημόσιο κορβανά να αυξάνεται μέσω του ΦΠΑ, αρνούμενη να τον μειώσει έστω σε βασικά αγαθά και με αυτόν τον τρόπο να δίνει την αίσθηση «γεμάτων ταμείων» και ανάπτυξης.

Η επιστροφή στον πολίτη που αιμορραγεί γίνεται με το σταγονόμετρο μέσω των διαφόρων pass (marketpass, fuel pass) και πενιχρών επιδομάτων ή αναιμικών αυξήσεων μισθών.

Η «ανάπτυξη» που καταγράφεται αφορά μόνο πολύ λίγες και κολοσσιαίες επιχειρήσεις, τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ και εταιρείες ενέργειας που κατέγραψαν ρεκόρ κερδών, ενώ στην πραγματικότητα ο απλός πολίτης βλέπει το εισόδημα του να εξασθενεί και από τις 10 κάθε μήνα να τελειώνει. 

Στην αγορά ενέργειας, περάσαμε μία διετία αστρονομικών αυξήσεων, χωρίς να φορολογηθούν τα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και παρόλο που σήμερα οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει αισθητά, είναι ακόμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, με αποτέλεσμα επιπλέον υπερκέρδη για τις εταιρείες αυτές.    

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 7:30μμ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και είναι ανοιχτή για όλες και όλους. 

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό.

Νικόλας Ε. Φαραντούρης

Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και ΕυρωπαϊκώνΣπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματοςστη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδηςστο Δίκαιο της ΕΕ, του ανταγωνισμού και των διεθνών συναλλαγών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.