ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραμένουν στο Ριζόμυλο οι αγρότες της Μαγνησίας

Το δρόμο για την εθνική παίρνουν οι αγρότες του Αλμυρού
Παραμένουν στο Ριζόμυλο οι αγρότες της Μαγνησίας

Από ertnews.gr

Οι αγρότες της Μαγνησίας συντασσόμενοι με τους αγρότες της υπόλοιπης Θεσσαλίας, έδωσαν τις δικές τους διαθέσεις για «συνέχιση του αγώνα μέχρι να δικαιωθούν», όπως λένε. Με απόφαση της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο του Ριζομύλου, αποφάσισαν να παραμείνουν και να ενισχύσουν το συγκεκριμένο μπλόκο, παρακολουθώντας και τις αποφάσεις του μπλόκου στο κόμβο του Πλατυκάμπου.

Το αν θα παραμείνουν στο Ριζόμυλο ή θα μετακινηθούν προς Πλατύκαμπο είναι μια απόφαση που θα ληφθεί σε νέα συνέλευση των αγροτών της Μαγνησίας. Από την άλλη η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου του Αλμυρού αποφάσισαν να φύγουν σήμερα από τη θέση Πλατάνια και να κινηθούν προς την Εθνική Οδό, δηλώντας ότι κλιμακώνουν τον αγώνα τους και καλούν σε «ενίσχυση του αγώνα με κάθε μέσο» όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παραμένουν στο Ριζόμυλο οι αγρότες της Μαγνησίας – Το δρόμο για την εθνική παίρνουν οι αγρότες του Αλμυρού

Ο αριθμός των κινητοποιημένων αγροτών της Μαγνησίας είναι περιορισμένος, αν και για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας, θεωρείται ικανοποιητικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάει η προσπάθειά της να ενημερώνει και να καλεί σε συστράτευση όλους τους αγρότες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θοδωρή Γεωργαδάκη, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας που καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους «να σηκωθούν από τους καναπέδες να αφήσουν τη μοιρολατρία γιατί ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει είναι ο αγώνας της διεκδίκησης».
«Έχουμε χάσει τη ζωή μας και τα χωριά μας χρόνο με τον χρόνο εξαθλιώνονται. Ιδιαίτερα στη Μαγνησία που είναι τριπλά χτυπημένη από φωτιά και πλημμύρες, έχουμε χάσει ζώα χωράφια, αποθήκες, εξοπλισμό. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί πολύ και οι φυσικές καταστροφές ήταν κερασάκι στην τούρτα».

Παραμένουν στο Ριζόμυλο οι αγρότες της Μαγνησίας – Το δρόμο για την εθνική παίρνουν οι αγρότες του Αλμυρού

Ο κ. Γεωργαδάκης σε δηλώσεις του εκτός των κοινών διεκδικήσεων όλων των αγροτών της χώρας, αναφέρθηκε και στην Μαγνησία και τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι: «οι αγρότες έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, διεκδικούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση στα λιπάσματα, φάρμακα και ζωοτροφές, πλαφόν στα 7 Λεπτά στην κιλοβατώρα για το ρεύμα, εγγυημένες κατώτατες τιμές, τα προϊόντα που πωλούνται 10 -1 5 φορές πιο υψηλά. Στη Μαγνησία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα μήλα, δόθηκε πενιχρή αποζημίωση αλλά υπάρχουν ποικιλίες μήλων που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή. Οι αποζημιώσεις για τα κάστανα ήταν μικρή και τα 200 € ανά στρέμμα, αντιστοιχούν σε δύο κλούβες κάστανα, ενώ η Δράκεια εξαιρέθηκε γιατί εστάλησαν οι αιτήσεις στο ΚΟΕ. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ο μόνος δρόμος για τη διεκδίκηση αυτή είναι ο αγώνας».

Παραμένουν στο Ριζόμυλο οι αγρότες της Μαγνησίας – Το δρόμο για την εθνική παίρνουν οι αγρότες του Αλμυρού

Ο Κωνσταντίνος Χιώτης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου και μέλος Ομοσπονδίας είπε ότι οι αγρότες βγήκαν στον δρόμο για να καταλάβει ο κόσμος τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως ανέφερε, «η άνοιξη ήταν στραβή λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών και κατάφεραν να μαζέψουν τη λίγη παραγωγή. Μετά την κακή άνοιξη ήρθαν οι ζημιές από τον αέρα σε κάστανα και μήλα, έγιναν δηλώσεις ζημίας στον ΟΣΔΕ και ακολούθησαν οι πλημμύρες που τα κατέστρεψαν όλα. Οι αγρότες μάζεψαν ότι μπορούσαν για να δουλέψει κι ο συνεταιρισμός Ζαγορίν και πήραν 500 € το στρέμμα σαν αποζημίωση από αέρα και πλημμύρες και 200 € προκαταβολή, ενώ εκτός αποζημιώσεων έμειναν κάστανα, αχλάδια και μήλα ποικιλίας φούτζι».

Ο Χρήστος Σταμούλης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αϊδινίου και ελαιοκαλλιεργητής τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη βρώσιμη ελιά, η παραγωγή είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι παραγωγοί χρειάζονται ενίσχυση γιατί είναι ένα προϊόν που εξάγεται και πρέπει να στηριχτεί».