ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση της Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων με τους αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καρδίτσας και Πολιτισμού

Συνάντηση της Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων με τους αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καρδίτσας και Πολιτισμού

Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού Σωτήρη Σουλούκο είχε η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Η συνάντηση έγινε στην Καρδίτσα, στο γραφείο του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Κώστα Τέλιου, ο οποίος είχε και την σχετική πρωτοβουλία, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σουλούκου στο νομό Καρδίτσας.

Στη συνάντηση συμμετείχε μια πολυμελής αντιπροσωπεία της Αμφικτιονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Απόστολο Φιρφιρή, τον Α’ Γραμματέα Γιάννη Γκάτζικο και την αντιπρόεδρο για το νομό Καρδίτσας Πιπίτσα Τσιώνα - Φιλίππου, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθηνά Πέτσα και Κώστας Μπαρμπούτης.

Μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα που επιφύλαξαν οι αντιπεριφερειάρχες στην Αμφικτιονία, ο πρόεδρος κ. Φιρφιρής αναφέρθηκε στην Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων, την αναγκαιότητα  για την ίδρυσή της και τις μέχρι τώρα δράσεις της. Ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας στις προσεχείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως το (εξ αναβολής λόγω πλημμύρας) 8ο Εθνολογικό Συνέδριο και 8ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στο Προάστιο τον προσεχή Ιούλιο, τις εκδόσεις των Πρακτικών των προηγούμενων συνεδρίων και άλλες πρωτοβουλίες για διάφορες δραστηριότητες που έχει πάρει το Αμφικτιονικό Συμβούλιο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Σουλούκος, αναφέρθηκε από την μεριά του στα σχέδια της νέας περιφερειακής Αρχής όσον αφορά ευρύτερα τον πολιτισμό στη Θεσσαλία και ειδικότερα τα ζητήματα που έχουν σχέση με θέματα που αφορούν το λαϊκό πολιτισμό και άπτονται των στόχων και σκοπών της Αμφικτιονίας, δηλαδή θέματα που αφορούν τον πολιτισμό των γηγενών πληθυσμών του θεσσαλικού κάμπου, των Καραγκούνηδων. Ο κ. Σουλούκος έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά και ενδιαφέρον, για την προβολή του λαϊκού πολιτισμού των Καραγκούνηδων, αυτής της ξεχωριστής πληθυσμιακής ομάδας που ζει χιλιάδες χρόνια στη Θεσσαλία, και υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό της Αμφικτιονίας βοηθώντας την στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου…

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, στελέχη και μέλη της Αμφικτιονίας και εκπρόσωποι καραγκούνικων πολιτιστικών συλλόγων: Τα ισόβια μέλη της Αμφικτιονίας Θωμάς Στυλόπουλος και Βάσω Κοζιού (πρόεδρος του ΚΙΛΕ «Απόλλων»), η Ελένη Αντωνίου εκπροσωπώντας την «Καραγκούνα» Καρδίτσας, η Κατερίνα Σταθοπούλου (Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων), Βάσω Καραπάνου («Καλλίχορος»), Βούλα Πάσχου (από τις «Σαμπαλιώτισσες» του Φύλλου), Λίτσα Ρητά (Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης), Κατερίνα Μπέτσιου (Καλογριανά), Μαρία Τσιούτσια (Κοσκινά), Πιπίτσα Παλαντζά (Φανάρ’ Μαγούλα), Σάκης Λιάκος (Μυρίνη) και Παναγιώτης Χαντζιάρας χοροδιδάσκαλος στο Σύλλογο της Ματαράγκας και στο Χορευτικό του Δήμου Καρδίτσας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας επέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Σουλούκο, τους δύο τόμους Πρακτικών, του 5ου Συνεδρίου και του 1ου Συνεδρίου που επανεκδόθηκε το 2023.

** Τις επόμενες ημέρες, η Αμφικτιονία θα έχει συναντήσεις γνωριμίας και με τους αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Λαρίσης, Τρικάλων και Μαγνησίας.