ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Επαναφορά βάρους μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές  

Από την Φωτεινή Παπαδανιήλ: Διαιτολόγο-Διατροφολόγο
Επαναφορά βάρους μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές   

Στις χριστουγεννιάτικες διακοπές όλοι φάγαμε κάτι παραπάνω όμως ήρθε η ώρα για επαναφορά του βάρους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

1) Κάτι που δεν πρέπει να συμβεί είναι η υπερβολική μείωση των θερμίδων και άλλες υπερβολικές αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως αποτοξίνωση ή μονοφαγία. Ανατροφοδοτώντας ξανά τον ίδιο μηχανισμό στέρηση - υπερφαγία, που αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο απώλειας - επαναπρόσληψης βάρους.

2) Προτείνονται τα συχνά οργανωμένα γεύματα, έτσι ώστε όταν εμφανιστεί το αίσθημα της πείνας να υπάρχει κάτι υγιεινό προς κατανάλωση.

3) Τα βασικά γεύματα να συνοδεύονται πάντα με σαλάτα καθώς αυξάνουν τον κορεσμό για αρκετές ώρες.

4) Μαγειρεύουμε εμείς το φαγητό μας στο σπίτι. Κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της ποιότητας και της ποσότητας των πρώτων υλών καθώς και έλεγχο της μερίδας που θα καταναλωθεί.

5) Αύξηση κατανάλωσης υγρών όπως νερό, τσάι,αφεψήματα, καφές καθώς αυξάνουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην μείωση της κατακράτησης υγρών.

6) Προτείνεται η μείωση νατρίου και αύξηση του καλίου. Πηγές καλίου είναι τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα, γιαούρτι, αβοκάντο και σούπες. Με σκοπό να μειωθεί η κατακράτηση υγρών.

7) Αύξηση φυσικής δραστηριότητας καθώς ωφελεί στην αύξηση των καύσεων και στην μείωση του στρες που συχνά οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

8) Σωστή ρουτίνα ύπνου, συνίσταται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου καθημερινά. Η διάρκεια ύπνου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της όρεξης καθώς και στην ανταπόκριση σε ένα πλάνο διατροφής.

Εν κατακλείδι, η διατροφή είναι η φροντίδα του εαυτού, αν εφαρμοστούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές περισσότερο θα μπλοκάρουν τον οργανισμό παρά θα λειτουργήσουν με θετικό τρόπο.

Η απώλεια βάρους είναι μία σύνθετη διαδικασία. Χρειάζεται σωστό πλάνο και υπομονή. Και πάντα τρώω μέχρι το σημείο κορεσμού, μέχρι εκεί που το φαγητό είναι απόλαυση και δεν δημιουργεί δυσφορία.

*Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Φωτεινή Παπαδανιήλ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στον Βόλο, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 43.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6980180712 και 2421028050.