ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συμμετοχή της Περιφέρειας μαζί και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ευρωενωσιακό εταιρικό σχήμα HORIZON, εξυπηρετεί ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις λαϊκές

Η συμμετοχή της Περιφέρειας μαζί και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ευρωενωσιακό εταιρικό σχήμα HORIZON, εξυπηρετεί ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις λαϊκές

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/1/24), ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Τέγος, σχετικά με την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο ευρωενωσιακό εταιρικό σχήμα HORIZON, ανέφερε τα εξής: 

«H εισήγηση για την συμμετοχή της Περιφέρειας μαζί και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο εταιρικό σχήμα HORIZON, προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του, λέγοντας πως θα λύσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα απέναντι στον COVID, τις φυσικές καταστροφές, τα προβλήματα στο οικοσύστημα κ.α.

Οι αλλαγές στο περιεχόμενο, τις δομές, τις λειτουργίες του πανεπιστημίου, με στόχο την εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της έρευνας, την υποταγή του πανεπιστημίου και της επιστήμης συνολικά στους νόμους της αγοράς και στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να δούμε τι σημαίνει αυτό, από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας: Η επιστήμη εργαλειοποιήθηκε για να στηρίξει κυβερνητικές πολιτικές, με ευθύνη και των επιστημόνων που συμμετείχαν στην επιτροπή.

Σε μια εποχή αλματώδους επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, η νέα γνώση κλειδώνεται σε πατέντες, οι επιστημονικές ομάδες δουλεύουν ανταγωνιστικά κρατώντας μυστικά μεταξύ τους, λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής όλων στον πλανήτη αποτελούν ιδιοκτησία μονοπωλίων που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τα ρίξουν στην αγορά –ας αναλογιστούμε τι γίνεται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Ντύνεται με διάφορα ιδεολογήματα και διαφημιστικά σλόγκαν (εξορθολογισμός, αναβάθμιση, εξωστρέφεια), αλλά με προσήλωση στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η αριστεία είναι απλά μια ωραία λέξη για τον ανελέητο ανταγωνισμό και την επιβίωση λίγων (που άντεξαν) και εκλεκτών (που μπόρεσαν).

Η αποτελεσματικότητα που εισηγείσθε αφορά την επίτευξη μετρήσιμων στόχων και συνδέεται κυρίως με τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινων, υλικών και άυλων πόρων. Με βάση τους στόχους αυτούς θα σχεδιάζονται προγράμματα σπουδών, θα προκηρύσσονται γνωστικά αντικείμενα και νέες θέσεις, θα χρηματοδοτείται έρευνα κλπ.

Παρά την ανοδική τάση στην εξέλιξη της επιστήμης, η υπαγωγή της στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων μπαίνει φραγμός στην ανεμπόδιστη εξέλιξη της επιστήμης και της έρευνας.

Το θέμα δεν είναι να απορρίψουμε τη στενή σχέση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την κοινωνία, αλλά να πάψει αυτή να γίνεται στο έδαφος της οικονομίας με βάση τα συμφέροντα των λίγων και ενός εχθρικού κράτους που απομονώνουν τις κοινωνικές ανάγκες.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που εσείς λέτε πως η συμμετοχή της περιφέρειας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων στην έρευνα η πραγματικότητα σας διαψεύδει.

Επικαλείστε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει λύσει απέναντι στις προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές και των προβλημάτων του οικοσυστήματος. Η χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός του προγράμματος όμως ξανά αποκαλύπτουν την προσπάθεια σας να εξασφαλίσετε την συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ.

Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του προγράμματος η χρηματοδότηση αφορά κατά 56% τις  Παγκόσμιες προκλήσεις και ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας με τις πράσινες επενδύσεις κ.α. Για πια προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού απέναντι στις φυσικές καταστροφές μιλάτε; Όταν ο προσανατολισμός και η χρηματοδότηση της έρευνας κατευθύνονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς για τα κέρδη.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, σε κινητοποίηση που έκαναν αυτή την εβδομάδα αναφέρουν σε κείμενό τους που παρέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Παπαδημητρίου, «ο ερχομός του νέου έτους βρήκε δεκάδες συναδέλφους τους χωρίς δουλειά αφού έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την ανανέωσή τους και ότι κάποιοι είναι ήδη στην ανεργία από τις 30 Νοέμβρη».

Αναφέρουν δε ότι είναι πραγματικά τραγικό, υπάλληλοι με 20 σχεδόν χρόνια εργασίας και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να απολύονται ή να κινδυνεύουν με απόλυση.

Παρά την σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση τους, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια. Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, αλλά και με τα απαράδεκτα ιδιωτικά συμφωνητικά (ή τίτλους κτήσης).

Και καταλήγουν λέγοντας πως θέτουν προ των ευθυνών τους κυβέρνηση, Περιφέρεια και Πρυτανικές Αρχές για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, διεκδικώντας όπως καταλήγουν, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών του ιδρύματος.

Απέναντι στις προτάσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας, προτάσσουμε τη δική μας στρατηγική για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν που θα στηρίζει ολόπλευρα τους νέους και τις νέες στις σπουδές τους. Ένα πανεπιστήμιο που:

– Θα είναι πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές κι εξοπλισμό, ώστε να στηρίζει τις εκπαιδευτικές κι ερευνητικές δραστηριότητες, τις αναβαθμισμένες σπουδές των φοιτητών και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής καινοτομίας με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής του λαού.

Θα προάγει την έρευνα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με γνώμονα την αντιμετώπιση επιστημονικών και κοινωνικών προβλημάτων, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, τη διαμόρφωση επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής ώστε η νέα κοινωνία να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Έρευνα που δε θα κατηγοριοποιείται με βάση την ανάπτυξη της κερδοφορίας των αποτελεσμάτων της, αλλά θα λειτουργεί με στόχο να ενσωματώνει και να διαδίδει άμεσα τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην παραγωγή, βασισμένη στη συνεργασία των επιστημόνων και των ιδρυμάτων για την παραγωγή νέας γνώσης, ωφέλιμης στην κοινωνία.

– Θα είναι άμεσα-οργανικά ενταγμένο στην κοινωνικοποιημένη οικονομία και στον κεντρικό σχεδιασμό της, θα εκτελεί το δικό του ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας. Θα στηρίζει και θα δημιουργεί νέο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό για τους κλάδους της οικονομίας, τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η «Λαική Συσπείρωση» καταψηφίζει την εισήγηση».