ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να ενισχυθεί το Τμήμα Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Βόλου

Να ενισχυθεί το Τμήμα Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Βόλου

Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία το περασμένο έτος, κατά μέσο όρο ανά μήνα, στο νοσοκομείο γίνονταν 402 συνεδρίες χημειοθεραπείας, 263 επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παρουσιάζονταν και 33 νέες περιπτώσεις ασθενών. Ωστόσο, εδώ και έξι μήνες για όλα αυτά τα περιστατικά, υπάρχει ως γνωστόν μόνο μία γιατρός ογκολόγος!

Η οποία, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρέπει να προετοιμάζει τα φάρμακα και να παρακολουθεί τις χημειοθεραπείες, να είναι στα εξωτερικά ιατρεία, να μελετά 33 κατά μέσο όρο νέους φακέλους κάθε μήνα.

Όσο για την «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση, ήταν να έρχεται ένας γιατρός μια φορά τη βδομάδα από τη Λάρισα, ο οποίος μάλιστα σταμάτησε για ένα διάστημα και ξεκίνησε ξανά την τρέχουσα εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι η γιατρός να έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της.

Ο Β. Μεταξάς κάλεσε την κυβέρνηση να προσλάβει τουλάχιστον δύο μόνιμους ογκολόγους, καθώς και όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας. Πρόκειται για καρκινοπαθείς ασθενείς, τόνισε, για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε την κατάσταση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι δύο θέσεις που προβλέπονται ήταν καλυμμένες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023, ωστόσο παραιτήθηκε ο διευθυντής του τμήματος και ένας επικουρικός. Όπως του απάντησε όμως ο Β. Μεταξάς στη συνέχεια, παρόμοια κατάσταση υπήρξε και το προηγούμενο διάστημα με έναν μόνο γιατρό που κατήγγειλε τις ίδιες απαράδεκτες συνθήκες.

Ο υπουργός κάτω και από την πίεση των διαμαρτυριών στο Νοσοκομείο, είπε ότι έχει γίνει αίτημα για παρουσία στρατιωτικού ιατρού το οποίο εκκρεμεί. Επίσης, δήλωσε ότι έχει προκηρυχθεί μία μόνιμη θέση μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφέρθηκε και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιώτη με μπλοκάκι που όπως είπε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, επί της ουσίας ομολογώντας το αδιέξοδο του συγκεκριμένου μέτρου που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ με την αιτιολογία της κάλυψης των κενών, αλλά με στόχο το χτύπημα του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κυρίως όμως και με θράσος, ισχυρίστηκε ότι το τμήμα «λειτουργεί απρόσκοπτα», χωρίς «καμία καθυστέρηση», πέραν της «αναστάτωσης των παραιτήσεων», την ώρα που μία γιατρός είναι αντιμέτωπη με τεράστιο όγκο φροντίδας των σοβαρά ασθενών. Ουσιαστικά και χωρίς ντροπή προσπάθησε να πάρει επιπλέον και τα εύσημα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, πατώντας πάνω στις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο της γιατρού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος.

«Αυτή είναι η πολιτική σας», σχολίασε ο Β. Μεταξάς. Η πολιτική που θέλει ένα δημόσιο νοσοκομείο που θα σπρώχνει τους ασθενείς στους ιδιώτες. Και στηλίτευσε το επιτελικά ανίκανο αστικό κράτος που για τα ζητήματα των επιχειρηματικών ομίλων έχει «λαδωμένη την μηχανή» του, αλλά όχι για την υγεία και τις ανάγκες του λαού.

Άλλωστε, όπως είπε, το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο του Βόλου διαφημίζει το δικό του τμήμα χημειοθεραπείας, με τους πολλούς γιατρούς, την ελάχιστη αναμονή, «αλλά για να πας πρέπει να βάλεις υποθήκη ένα σπίτι», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Αδ. Γεωργιάδης δεν θα μπορούσε - μη έχοντας να απαντήσει επί της ουσίας - να επιδοθεί σε νέο αντικομμουνιστικό σόου, λέγοντας ασυναρτησίες για σιτοβολώνες στην ΕΣΣΔ και την γραφειοκρατία που σάπιζε το στάρι, προκαλώντας μόνο γέλιο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο Β. Μεταξάς τονίζει τα εξής:

«Απέναντί μας έχουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, των μέτρων της κυβέρνησης με το νέο ΕΣΥ, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και Νοσοκομείων στη λογική του κόστους – οφέλους. Τώρα χρειάζεται να ενταθούν οι κινητοποιήσεις ώστε να πιεστεί ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση και να δώσει την απαραίτητη λύση για το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Νοσοκομείο, οι ίδιοι οι ασθενείς, αλλά και οι φορείς της πόλης να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες. Δεν θα θυσιάσουμε το δικαίωμά μας στην υγεία και τη ζωή!»

Από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας για το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου.