ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελευταία παράταση για τα αθλητικά σωματεία

Ενημέρωση στον Χρήστο Μπουκώρο από τον Γιάννη Βρούτση
Τελευταία παράταση για τα αθλητικά σωματεία

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  κ. Ιωάννη Βρούτση είχε ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος,  για την διευθέτηση του ζητήματος παράτασης εναρμόνισης των καταστατικών αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών με την κείμενη νομοθεσία.

Να σημειωθεί πως παρόλο που είχε δοθεί παράταση από την προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, η προθεσμία έληξε την τελευταία ημέρα του 2023 και ορισμένα σωματεία δεν πρόλαβαν να εναρμονίσουν πλήρως το καταστατικό τους όσον αφορά διατάξεις σχετικά με τις αρχαιρεσίες, τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου κ.α. με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αρθεί η αθλητική τους αναγνώριση, με διαπιστωτική πράξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ).

Με την προτεινόμενη διάταξη όπως διαβεβαίωσε τον Βουλευτή κ. Χρήστο Μπουκώρο  και Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,  ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Λήψη μέτρων για την αποτροπή, αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», θα δοθεί δυνατότητα νέας καταληκτικής προθεσμίας για την εναρμόνιση μέχρι την 30η Ιουνίου 2024 της υποχρέωσης αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών, να τροποποιήσουν το καταστατικό τους.

Ο Χρήστος Μπουκώρος, ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννη Βρούτση ενώ επισημαίνεται όπως τόνισε χαρακτηριστικά και με έμφαση ο αναπληρωτής Υπουργός πως θα είναι η τελευταία ευκαιρία των αθλητικών σωματείων ενώσεων ή ομοσπονδιών, να ολοκληρώσουν την προσαρμογή τους στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του αθλητικού νόμου.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη προς ψήφιση διάταξη τροποποιείται ως προς την καταληκτική ημερομηνία και διαμορφώνεται ως εξής: «1. Έως την 30ή.6.2024, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους, με σκοπό την προσαρμογή του στα άρθρα 2, 3, 5, 11, 14, 20, 22 και 24 του ν. 2725/1999 (Α’ 121). Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.), περί τροποποίησης του καταστατικού προς εναρμόνιση με τις αναφερόμενες στο πρώτο εδάφιο διατάξεις, λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία, κατά παρέκκλιση από κάθε διαφορετική καταστατική πρόβλεψη. Έως ότου γίνει η προσαρμογή του καταστατικού, οι αναφερόμενες στο πρώτο εδάφιο διατάξεις κατισχύουν κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης.

Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, αίρεται αυτοδικαίως η ειδική αθλητική αναγνώριση που είτε έχει χορηγηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 28 του ν. 2725/1999 είτε λογίζεται ως χορηγηθείσα κατά την παρ. 5 του άρθρου 135 του ιδίου ως άνω νόμου.

Η σχετική διαπιστωτική πράξη περί της αυτοδίκαιης άρσης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».