ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Χρ. Μπουκώρος για τον Κραυσίδωνα, τον «Ξηριά» Αλμυρού, το Πήλιο και τις Παρακάρλιες περιοχές

Ο Χρ. Μπουκώρος για τον Κραυσίδωνα, τον «Ξηριά» Αλμυρού, το Πήλιο και τις Παρακάρλιες περιοχές

Παρεμβάσεις για σημαντικά θέματα της Μαγνησίας, στο Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα. Τι αναφέρει η ενημέρωση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού κλιμακίου σήμερα στην Καρδίτσα, παρουσία τεσσάρων υπουργών και πλήθους φορέων, σχετικά με τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, έθεσε μεταξύ άλλων φλέγοντα ζητήματα της Μαγνησίας αρμοδιότητας των παριστάμενων υπουργών.

Πιο συγκεκριμένα:      

Αρμοδιότητας του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής έθεσε το θέμα της ανακατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου- Λάρισας, της βελτίωσης της γέφυρας του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα που λόγω ύψους δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη του Βόλου και της πορείας της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας που είναι σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός απάντησε στον Χρήστο Μπουκώρο ότι έχουν προϋπολογιστεί 105 εκ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή της γραμμής Βόλου - Λάρισας, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το έργο της βελτίωσης  καθ΄ ύψους  της γέφυρας του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον βουλευτή πως το έργο της ηλεκτροκίνησης θα εξελιχθεί παράλληλα και κανονικά, ώστε στο τέλος του 2025 να δοθεί σε λειτουργία μία πλήρως ανακατασκευασμένη και ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Λάρισας.

Επίσης, ο βουλευτής απευθυνόμενος στον κ. Ταχιάο του ζήτησε να συνδράμει στην ταχεία αποκατάσταση της γέφυρας Ξηριά στον Αλμυρό, ζημιά η οποία ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Επαρχίας του Αλμυρού και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Ο κ. Ταχιάος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη εργολαβία δεν είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού, ωστόσο είναι στη διάθεση των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Ο παριστάμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας και ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Δ. Εσερίδης,  συμφώνησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης της κυκλοφορίας εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την ολοκλήρωση της έρευνας που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, απευθυνόμενος στο υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζήτησε τον έλεγχο όλων των σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται στη παρόχθια ζώνη του Ξηριά Αλμυρού μέσω της υπηρεσίας κτιριακών υποδομών (ΚΤΥΠ) προκειμένου να εντοπισθούν πιθανά διαβρωτικά φαινόμενα.

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής επεσήμανε πως πρόκειται για σχολεία με μεγάλο μαθητικό δυναμικό, άνω των 1.500 μαθητών, υπενθυμίζοντας ότι για το κτίριο του γενικού λυκείου Αλμυρού υπάρχει εδώ και μια τριετία μελέτη της ΚΤΥΠ για την στατικότητα του κτιρίου και τα αναγκαία έργα ενίσχυσης, ενώ ο  κ. Ταχιάος απάντησε ότι το θέμα θα προτεραιοποιηθεί άμεσα.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο Χρήστος Μπουκώρος επισήμανε τα εξής:

«Για την περιοχή του Πηλίου η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης με την απόφαση 176/2023 του ΣτΕ καθώς και με προηγούμενες  του ΣτΕ για την κατάργηση των ορίων οικισμών και την απόφαση για ένα κτίσμα σε ένα γήπεδο, στα εντός σχεδίου, έχουν απαξιωθεί οι ιδιοκτησίες των κατοίκων σε όλο το Πήλιο. Μετά τις πληγές που άνοιξαν οι φυσικές καταστροφές είναι απολύτως αναγκαίο οι περιουσίες των πηλιορειτών να ανακτήσουν την αξία τους για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους» είπε  χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε στο βουλευτή λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι έτοιμο για εισαγωγή και ψήφιση στη βουλή, περιλαμβάνοντας λελογισμένες διατάξεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα όρια οικισμών και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΟΠΣ), ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εκτεταμένη πολιτική εντάξεων στα σχέδια πόλεων.

Ο Χρήστος Μπουκώρος, ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρέμβασή του για την επανασύνδεση αγροτικών παροχών ηλεκτρικής ενέργειας 300 περίπου αγροτών στη Θεσσαλία, ενώ ο υπουργός ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα κατοχυρώνει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των αγροτών.

Απευθυνόμενος από κοινού στους κ. Σκυλακάκη και Ταχιάο, αφού δήλωσε ότι είναι ικανοποιητικό το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών στη Μαγνησία και κυρίως το Πήλιο,  γνωστοποίησε πως έχει ενημερώσει σχετικά και τον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση των Δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της Μαγνησίας προκειμένου εγκαίρως να αποκατασταθούν οι οδοί  πρόσβασης αλλά και οι ίδιες οι παραλίες, οι οποίες έχουν υποστεί καταστροφικές αλλοιώσεις τόσο στον Παγασητικό όσο και στο Αιγαίο.

Τέλος, απευθυνόμενος στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, του ζήτησε να αξιοποιηθεί κάθε πιθανός πόρος ώστε να νοιώσουν ασφάλεια οι πλημμυρισμένοι παρακάρλιοι αγρότες και να ενισχυθεί περαιτέρω το ταμείο του προγράμματος LEADER, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επενδύσεις στο Πήλιο, την Όθρυ και τις υπόλοιπες περιοχές εφαρμογής του προγράμματος στη Μαγνησία.

Ο υπουργός απάντησε ότι για τις παρακάρλιες κοινότητες θα ακολουθήσει ειδική σύσκεψη όπου θα ανακεφαλαιοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν νέα, ενώ για το πρόγραμμα LEADERτόνισε πως τις προηγούμενες ημέρες ενισχύθηκε με 20 εκ. ευρώ και παρακολουθώντας την απορροφητικότητά του, θα ενισχυθεί και περαιτέρω.

Τέλος, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του πολυμελούς Κυβερνητικού κλιμακίου ως: «φυσική συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις καταστροφές στην περιοχή μας και απτή απόδειξη της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης μας για σταδιακή και οριστική αποκατάσταση της πληγείσας Θεσσαλίας».