ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Σκρέκας

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλυσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Σκρέκας

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της εισήγησης του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας.

Στην συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε στη μείωση τιμής κατά 5% για έξι μήνες και στο καλάθι του νοικοκυριού που παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τέσσερα ακόμη μέτρα και συγκεκριμένα:

Πρώτο μέτρο: «Μειώνουμε παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες»

Δεύτερο μέτρο: «Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπουμε στους προμηθιευτές που αυξάνουν τις τιμές των προιόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προιόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Αυτό αφορα όλα τα προιόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες.»

Τρίτο μέτρο: «Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προιοντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται πιστωτικό τιμολόγιο ύ ψους έως 3% για επιστροφές προιόντων ή φύρα, Το μέτρο αφορά νωπά λαχανικά και κρέατα.»

Τέταρτο μέτρο: «Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.»

Σε ότι αφορά τους ελέγχους, ο υπουργός ανάπτυξης ανέφερε ότι «Κάνοντας έναν απολογισμό για τους ελέγχους του 2023 είπε έγιναν συνολικά 25.000 , επιβλήθηκαν 1865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13.416.000 ευρώ «εντούτοις έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι παρατηρούνται αποκλίσεις και εμείς δεν θα ανεχθούμε εναρμονισμένες πράκτικές».

πηγή: in.gr