ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποχή στις 7 του Ιούλη; Πλήγμα στη Δημοκρατία

Άρθρο του Ιωάννη Σκρίμπα
Αποχή στις 7 του Ιούλη; Πλήγμα στη Δημοκρατία

Σε λίγες μέρες καλείται ο Ελληνικός λαός να ασκήσει το υπέρτατο δημοκρατικό του δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου. Όπως ορίζεται από το συνταγματικό δίκαιο, ψήφος είναι η δήλωση βούλησης του πολίτη που πραγματώνει τη συμμετοχή του στο εκλογικό σώμα όταν αυτό ασκεί τις αρμοδιότητες που του αναθέτει το σύνταγμα.

Μέσα από τον ορισμό αυτό εγείρονται διάφοροι προβληματισμοί και ανησυχίες  των κομμάτων για το τι θα πράξουν οι πολίτες, όχι κυρίως για την όποια επιλογή πολιτικού φορέα, αλλά για το αν θα πάνε τελικά την Κυριακή στις 7 του Ιούλη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την εποχή της οικονομικής κρίσης και μέχρι την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (Ευρωεκλογές 2019) παρατηρείται το φαινόμενο, το εκλογικό σώμα που παίρνει την μοίρα στα χέρια του και ορίζει το μέλλον της Ελλάδας να περιορίζεται κάτω του 50% του συνόλου των εγγεγραμμένων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Εδώ ξεκινά μια συζήτηση που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο παρόν κείμενο προβληματισμού και τοποθέτησης, ο λόγος είναι πως η αιτία που οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος είναι πολυπαραγοντική.

Επιχειρώντας να αποτυπώσω κάποιες από τις αιτίες άρνησης άσκησης,  των Ελλήνων  του εκλογικού τους  δικαιώματος, θα τοποθετούσα στην πρώτη θέση τον θυμό των πολιτών προς μεγάλη μερίδα πολιτικών οι οποίοι φάνηκαν, είτε ανεπαρκείς στην παραγωγή έργου, οδηγώντας την χώρα στα βράχια, είτε πολλά υποσχόμενοι πολιτικοί με αφηγηματικής φύσεως εκρήξεις που δεν έπεισαν ή δεν επικοινώνησαν επαρκώς στον Ελληνικό λαό το έργο τους.

Ακόμη μια αιτία, η εξουθένωση των Ελλήνων μέσα στα μνημονιακά χρονιά χάνοντας την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο, αναπτυξιακό και παραγωγικό που θα έφερνε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τόσο στην χώρα μας όσο και σε άλλα κράτη παγκοσμίως η αναγκαιότητα να διδαχθούμε από τους αγώνες των λαών είναι επιτακτική ανάγκη, αγώνες για δημοκρατία, κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη, μα πάνω απ` όλα κατάκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, ούτε μια ψήφος χαμένη στης 7 του Ιούλη στις πιο κρίσιμες εκλογές από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Στήριξη προοδευτικών δυνάμεων και κινημάτων που θα στοχεύουν στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας με κοινωνικό πρόσημο, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αξιοκρατική συνείδηση και πρακτική και πάνω απ` όλα σεβόμενη την λαϊκή κυριαρχία.

Ας χαρακτηριστούν οι βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής ως η εκλογική αναμέτρηση με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών και ο μεγάλος νικητής αυτής της μάχης θα είναι η Δημοκρατία. 

Με εκτίμηση,

Σκρίμπας Ιωάννης 

π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου