ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζώντας… με τους λύκους - Κραυγή αγωνίας από την Κοκκίνα Βελεστίνου

Επιθέσεις σε κοπάδια ζώων, επιδρομές αγριογούρουνων και εγκατάλειψη, βιώνουν οι ελάχιστοι κάτοικοι - Tι αναφέρει στον Ταχυδρόμο ο κάτοικος του χωριού, Τριαντάφυλλος Κουρκουβέλλας που ζητά από τον δήμο Ρήγα Φεραίου να εστιάσει την προσοχή του σε ορισμένα ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία χρήζουν επίλυσης
Ζώντας… με τους λύκους - Κραυγή αγωνίας από την Κοκκίνα Βελεστίνου

Η Κοκκίνα είναι οικισμός του δήμου Ρήγα Φεραίου που απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από το Βελεστίνο, συνορεύει με το Αερινό και το Περίβλεπτο, εδώ και πολλά χρόνια όμως οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μετοικήσει για άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα στο χωριό σήμερα να διαμένουν όλες και όλες τέσσερις οικογένειες.

«Κρατάμε Θερμοπύλες» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τριαντάφυλλος Κουρκουβέλλας, κάτοικος του οικισμού, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει με την εφημερίδα, προκειμένου να χτυπήσει «καμπανάκι» προς τους τοπικούς φορείς, ζητώντας κυρίως από τον δήμο Ρήγα Φεραίου να εστιάσει την προσοχή του σε ορισμένα ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία χρήζουν επίλυσης.

Ο κ. Κουρκουβέλας ασχολείται κατά βάση με τον πρωτογενή τομέα, ενώ για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα αναλαμβάνει επίσης ελαιοχρωματισμούς στην περιοχή.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι ενεργός πολίτης και με την ιδιότητα αυτή ζητεί να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα από τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου.

Όπως λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με τους αρμόδιους, προκειμένου να ζητήσει να αποκατασταθούν βλάβες στον φωτισμό. Κανείς δεν ανταποκρίθηκε. «Αρχικά ήταν οι πυρκαγιές και μετά οι πλημμύρες, Σε όλες τις οχλήσεις με ενημέρωναν ότι είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθούν οι βλάβες, όμως ακόμη είμαστε “βυθισμένοι στο σκοτάδι”», διαμαρτύρεται ο ίδιος.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Στο χωριό υπάρχουν τέσσερις μαθητές. Στις 7.15 το πρωί που φτάνει το λεωφορείο για να τους μεταφέρει Βελεστίνο είναι ακόμη νύχτα. Τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν στα σκοτάδια. Αναγκαζόμαστε οι γονείς να τα συνοδεύουμε για να μην κινδυνεύσουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει», προσθέτει.

Πονοκέφαλος οι επιδρομές άγριων ζώων

Το γεγονός ότι στον οικισμό διαμένουν μόνο 20 κάτοικοι δε σημαίνει ότι θα πρέπει να βιώνουν το αίσθημα της εγκατάλειψης. Πολλώ δε μάλλον όταν εκτός από τις ελλείψεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιδρομές άγριων ζώων, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν προβεί σε επιδρομές, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτηνοτρόφο της περιοχής.

«Οι λύκοι έχουν γίνει εφιάλτης τις τελευταίες εβδομάδες. Παραμονές Χριστουγέννων επιτέθηκαν σε ποιμνιοστάσιο στα ορεινά του χωριού και σκότωσαν αρκετά πρόβατα. Ο κτηνοτρόφος ακόμη προσπαθεί να καταγράψει τη ζημιά που υπέστη, για να προβεί σε δήλωση στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση», επισήμανε ο κ. Κουρκουβέλας.

Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού κτηνοτρόφοι που είχαν τις μονάδες τους στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Όσοι απέμειναν και δεν «μετακόμισαν» σε άλλα σημεία προσπαθούν να παραμείνουν όρθιοι. Οι επιδρομές όμως των λύκων αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο.

Επιπροσθέτως στην περιοχή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ολοένα και συχνότερα κάθοδος αγριογούρουνων ακόμη και μέχρι την πλατεία!

«Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό όμως εθεάθησαν αγριογούρουνα μέσα στο χωριό. Είναι επικίνδυνα και μόλις πέφτει το σκοτάδι είναι μεγάλο ρίσκο να κυκλοφορεί κανείς», παρατηρεί ο ίδιος και κρούει κουδούνι… επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης προς τους τοπικούς ταγούς.

ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος