ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Τώρα να ληφθούν με κρατική ευθύνη μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων της Μαγνησίας που χτυπήθηκαν απο την πυρκαγιά και τις πλημμύρες

 Τώρα να ληφθούν με κρατική ευθύνη μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων της Μαγνησίας που χτυπήθηκαν απο την πυρκαγιά και τις πλημμύρες

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών γεωργοκτηνοτρόφων της Μαγνησίας που χτυπήθηκε τριπλά• από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου και από δύο πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, μαγαζιά, δρόμους, γέφυρες και άλλες υοπδομές.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αίτιοι που δεν μερίμνησαν για αντιπλημμυρική-αντιπυρική θωράκιση και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, Περιφέρεια και Δήμοι, που τις ζωές μας τις θεωρούν κόστος.

Στην Κάρλα και στο Πήλιο, μετά το πέρας των δύο πλημμυρών όπου χάθηκαν κάτω απο το νερό πάνω απο 200.000 στρέμματα χωραφιών, δρόμοι και γέφυρες, αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, η κατάσταση είναι τραγική, ειδικά για τους γεωργοκτηντρόφους, οι οποίοι δικαιολογημένα νοιώθουν  οργή και αγανάκτηση, τόσο για την εγκατάλειψη απο την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, όσο και για την γενικότερη αντιλαική πολιτική.

Αυτή η οργή και αγανάχτηση, πρέπει να εκφραστεί με ακόμα πιο μαζικούς και οργανωμένους αγώνες απέναντι στην Ε.Ε, την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους δήμους, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες, τους βιομάχανους, για:

  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε χωράφια, παραγωγή, φυτικό και δενδρώδες κεφάλαιο, σε ζώα, παραγωγή, αποθηκευμένες ζωοοτροφές, εργαλεία δουλειάς που καταστράφηκαν απο την πυρκαγιά και τις πλημμύρες.
  • Αμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος με 1.000 ευρώ το στρέμμα, σε μήλα, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, ρόδια, 2.000 ευρώ το στρέμμα στα φιστίκια, 300 ευρώ το στρέμμα σε βαμβάκι, καλαμπόκι, 200 ευρώ το στρέμμα στη μηδική, 600 ευρώ το στρέμμα στα αμπέλια, 300 ευρώ στα αιγοπρόβατα για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα ζώα.
  • Ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για να σταματήσει η αισχροκέρδεια από τα καρτελ και να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά. Άμεση αποκατάσταση των καταστραμμένων δρόμων και γεφυριών.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας, με στελέχωσή τους και με ενίσχυση σε εξοπλισμό.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη, γρήγορη απομάκρυνση των πλημμυρισμένων εκτάσεων γύρω απο τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο.
  • Να γίνει μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας των ορεινών και πεδινών περιοχών της Μαγνησίας.