ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που χτυπήθηκαν απο τις πλημμύρες και την πυρκαγιά

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που χτυπήθηκαν απο τις πλημμύρες και την πυρκαγιά

Τα τεράστια πλήγματα που δέχθηκε ο αγροτικός κόσμος στη Θεσσαλία απο τις πλημμύρες και την πυρκαγιά στην Μαγνησία, αφορούν και τους κτηνοτρόφους πολλών περιοχών, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί ψευδώς να μας πείσει ότι τους στηρίζει.  Η αλήθεια όμως είναι τραγική για τους πληγέντες κτηνοτρόφους και το μέλλον τους αβέβαιο.

Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας, αξιώνει απο την κυβέρνηση και την περιφέρεια, να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, με βάση και τις αρμοδιότητές τους η κάθε μια και συγκεκριμένα:

  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων (κατά κύριο και μη επάγγελμα) στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένες ζωοτροφές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων για φέτος και όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να ξαναγίνουν παραγωγικά τα ζώα τους.
  • Να δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας η ολοκλήρωση του καθαρισμού και αποκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αποθηκών, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να αποκατασταθεί η οδική πρόσβαση σε όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα σε παρακείμενα ποτάμια και ρέματα Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων να γίνει (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες