ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ευχές και ανασκόπηση της χρονιάς από τον ΣΔΥ Βόλου

Ευχές και ανασκόπηση της χρονιάς από τον ΣΔΥ Βόλου

Θα μπορούσαν να γραφτούν αμέτρητες σελίδες για όσα πέτυχαν ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου και τα μέλη του μέσα στο 2023. Οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα, και η δικαίωση ήρθε από την αναγνώριση όλης της Ελλάδας για όσα έκανε ο σύλλογος, με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή με τους συνδιοργανωτές, του 7ου Ημιμαραθωνίου Βόλου που προσέφερε ένα αξέχαστο διήμερο που έζησαν οι χιλιάδες επισκέπτες του Βόλου, οι οποίοι έγιναν μέρος της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής της πόλης. 1.500 δρομείς και παιδιά αγωνίστηκαν στις 2 Απριλίου στους 3 αγώνες της διοργάνωσης, ενώ πολλαπλάσιος ήταν ο κόσμος που μετείχε, καθένας με τον δικό του τρόπο.

Όπως καθιέρωσε ο ΣΔΥΒ στη νέα του εποχή, από τη διοργάνωση του 2019, ο αγώνας είχε φιλανθρωπική χροιά, έτσι μέρος από τις συμμετοχές του αγώνα διατέθηκε για την ενίσχυση της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, που κάθε χρόνο συμβάλει τα μέγιστα στην υποστήριξη του Ημιμαραθωνίου Βόλου

. Στην εκδήλωση - γιορτή του 7ου Ημιμαραθωνίου Βόλου μερικές ημέρες μετά, τιμήθηκαν οι συντελεστές του αγώνα. Ο Ημιμαραθώνιος Βόλου από το 2022 διεξάγεται σε πιστοποιημένη διαδρομή από μετρητή της World Athletics / AIMS, και είναι ο μοναδικός στη Μαγνησία που έχει ανάλογη αναγνώριση.

Την μεγαλύτερη αθλητική αποστολή συλλόγου όλων των εποχών για οποιοδήποτε άθλημα από όλη τη Μαγνησία, πραγματοποίησε ο ΣΔΥ Βόλου στις 11 – 12 Νοεμβρίου, αγωνιζόμενος με 195 συμμετοχές από 193 δρομείς στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
, συντρίβοντας το ρεκόρ που είχε ήδη ο σύλλογος. Αρκετά μέλη του ΣΔΥΒ έγιναν και εθελοντές στη διοργάνωση.

Ο ΣΔΥΒ μέσα στο έτος έτρεξε σε 216 αγώνες, που γίνονται 303, ρεκόρ, μαζί με τις συμμετοχές στις παράλληλες αποστάσεις που είχαν πολλοί από αυτούς. Αυτοί ήταν οι κυριότεροι αγώνες που έτρεξε ο ΣΔΥΒ στο 2023 :

- 195 συμμετοχές από 193 δρομείς στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 11-12/11 (διήμερη εκδρομή με 2 λεωφορεία, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων)
- 53 συμμετοχές στον 14ο Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα – Τρίκαλα 12/3 (εκδρομή με λεωφορείο)
- 36 στον 11ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης 31/10, και 10 την ίδια μέρα στον 2ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας (εκδρομή στην Πάτρα με λεωφορείο της διοργάνωσης)
- 27 στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Θεσσαλονίκης 30/4, και 24 την ίδια μέρα στον Kissavos Marathon Race
- 23 στο Katerini Run 19/3 (εκδρομή με λεωφορείο), και 12 την ίδια ημέρα στον 11ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας.
- 19 στο Λέβαδος Trail 15/1
- 18 στον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 23-24/9
- 15 στον Olympus Marathon 23-24/6
- 14 στον 12ο Ιπποκράτειο Λάρισας 7/5, και 8 την ίδια μέρα στον 12ο Ορεινό Ανόπαια Ατραπός
- 14 στον 14ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου ΔΕΗ Μνήμες Λιγνίτη Πτολεμαΐδα 1/10 (2ημερη εκδρομή με φιλοξενία από τη διοργάνωση)
- 14 στο Faethon Sky Race 9/7
- 12 στον 19ο Ημιμαραθώνιο Τύρναβος – Λάρισα 10/12, και 8 την ίδια ημέρα στον 17ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα, συν 36 στον Αγώνα Θυσίας Αγριά Δράκεια
- 12 στο 3ο Stylida City Race 8/7
- 10 στο 6ο Γεντίκι Trail 19/2
- 10 στο Zagori Mountain Running 22-23/7
- 10 στον 18ο Ημιμαραθώνιο Ράξας 3/12

Αμέτρητες ήταν οι επιτυχίες των δρομέων του ΣΔΥΒ. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν :

- το Σπάρταθλον τερμάτισαν ο Γιάννης Πανταζής σε 27 ώρες 37:38 στην 22η μάλιστα θέση, η Μάρθα Ξηροφώτου σε 29:14:16 πρώτη Ελληνίδα του αγώνα και 2η καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών, και ο Κώστας Αγλαΐνης σε 33:56:02, ενώ αξιέπαινη προσπάθεια έκαναν ο Χρήστος Παρασκευάς και ο Θωμάς Μαλιαχόβας που δεν τερμάτισαν.
- Στη λίστα των καλύτερων μαραθωνοδρόμων του έτους εντάχθηκαν, στους άνδρες οι Κώστας Σκοτίδης (2:47:46 Θεσσαλονίκη – καλύτερη επίδοση Βολιώτη δρομέα από το 2015 ως τώρα), Γιώργος Δαφνής (2:49:15 Ρώμη), Γιάννης Πανταζής (2:53:18 Θεσσαλονίκη), Μίλτος Καραπιπέρης (2:55:51 Θεσσαλονίκη), και στις γυναίκες οι Βάνα Σπύρου (3:39:58 Αθήνα), Ελένη Ζιλφιγαρίδου (3:45:57 Αθήνα).
- Σε 1 ώρα 13:55 έτρεξε τον Ημιμαραθώνιο Κοπεγχάγης ο Δημήτρης Γκουβάνης.
- Νικητής στα 100 χιλιόμετρα της Ψάθας αναδείχθηκε ο Χρήστος Παρασκευάς με 8:18:49.
- Διαδοχικούς Μαραθωνίους και ultra αγώνες στον Όλυμπο όπως τον Olympus Mythical Trail 110km, έτρεξε οΕυριπίδης Μπουμπουζιώτης, τερματίζοντας στις πρώτες θέσεις κάθε φορά.
- Η Μάρθα Ξηροφώτου αναδείχθηκε επίσης νικήτρια στα 51χλμ του Τείχιου. Το TihioRace Ultra Edition 165χλμ XUltra έτρεξε ο Απόστολος Μπαρμπούλης σε 45 ώρες 17:52.
- Σε 3 ώρες 11:07 τερμάτισε ο Νίκος Μόσιος τον Μαραθώνιο Βερολίνου, εντυπωσιακό χρόνο για την κατηγορία άνω των 60 ετών.
- Πανελλήνιο ρεκόρ με την Εθνική Ομάδα Στίβου Βετεράνων και 4 βαλκανικά μετάλλια κέρδισε ο Στράτος Συμεωνίδης στη Σμύρνη, ενώ αναδείχθηκε δις πανελληνιονίκης στην κατηγορία Α65 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Αθλητών Στίβου στην Αλεξανδρούπολη.
- Τα 100 μίλια στο Παρανέστι Δράμας Virgin Forest Ultra Trail τερμάτισε ο Αντώνης Νικολόπουλος σε 33 ώρες 33:30.
- 2ος αναδείχθηκε ο ΒασίληςΤιμπλαλέξης στον 2ο Σαρωνικό Αγώνα Δρόμου 61χλμ, και 3ος Στα Χνάρια των Ηρώων Θεσπιές – Θερμοπύλες 102χλμ.
- 185χλμ σε 24 ώρες έτρεξε ο Θάνος Γουλομήτρος στο Serres Circuit Run.
- 70χλμ έτρεξε στο No Finish Line Athens ο Κώστας Τσουράπας.
- Ο Χαράλαμπος Δοδοντζίδης τερμάτισε τον 11ο Ολύμπιο Δρόμο Αρχαία Νεμέα – Αρχαία Ολυμπία 180χλμ σε 24 ώρες 41:05.
- Ο τυφλός δρομέας Γιώργος Παρίσσης επαινέθηκε για τη συμμετοχή του σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα, όπως και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.
- Ο Ηλίας Νόλης τερμάτισε το πλήρες Ironman του Αμβούργου σε 10 ώρες 15:32. - Ο Χαράλαμπος Μάνδροςσυμπλήρωσε στη Βουλιαγμένη 4 τερματισμούς αγώνων half Ironman.
- Επιτυχίες σε ποδηλατικούς αγώνες κατέγραψε ο Γιάννης Κλόκας.
- Ένα μήνα πριν γίνει 20 ετών ο Δημήτρης Σοφιανός έτρεξε τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης και ήταν από τους πιο νεαρούς δρομείς του αγώνα.
- Τον Βυζαντινό Αγώνα 50χλμ στα Μέγαρα Αττικής τερμάτισε η Εύα Δαφνή.
-  Νικητής στον Θεοφίλειο Ορεινό Αγώνα 2,2χλμ, και 2ος στον Καραμάνειο Δρόμο Δράκειας τερμάτισε ο 14χρονος Βασίλης Κουσκουρίδας.
- 15 δρομείς του ΣΔΥΒ αναδείχθηκαν νικητές στη γενική κατάταξη ανδρών ή γυναικών σε αγώνες, και γίνονται 70, μαζί με τους 55 που εντάχθηκαν στο βάθρο στις κατηγορίες τους.

Στο τοπικό επίπεδο, ο ΣΔΥΒ εκτός από τον Ημιμαραθώνιο Βόλου συνδιοργάνωσε και το 4ο Ηρακλής Γορίτσα Trailστις 15 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τα μεγάλα προβλήματα που προξένησαν οι πλημμύρες και στη διαδρομή. Ο σύλλογος έτρεξε στους εξής αγώνες που έγιναν στη Μαγνησία :

- 38 συμμετοχές στον 7ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Δάσους Κουρί 29/4
- 36 στον 21ο Αγώνα Θυσίας Αγριά-Δράκεια 10/12
- 33 στον Ρήγειο Δρόμο Βελεστίνου 10/11
- 18 στο 11o Skiathos Trail Run 24/9
- 13 στον 1ο Θεοφίλειο Ορεινό Αγώνα Ανακασιάς 19/11
- 9 στον 4ο Καραμάνειο Δρόμο Υγείας Δράκειας 17/7
- 7 στο Alonissos Challenge 4/6
- στο 4ο Ζαγόραθλον 18/6
- στο Τρέχω για τη Φλόγα 22/10

Τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά είχαν οι δρομείς του ΣΔΥΒ στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική. Αναλυτικά : Νίκος Μόσιος, Παντελής Τουρτούρης, Θωμάς Σδούκος στον Μαραθώνιο Βερολίνου. Αντώνης Κόπανος, Χαράλαμπος Στιβαχτής, Χρήστος Αλεξανδρίδης στον Μαραθώνιο Βαρκελώνης. Γιώργος Δαφνής, Ευδοκία Μαρκά στον Μαραθώνιο Ρώμης. Γιώργος Δαφνής στα 10km Night Βερολίνου. Αγγέλα Αντωνίου Ημιμαραθώνιος Λεμεσού. Χρίστος Ρίκος Ημιμαραθώνιος Μαδρίτης. Απόστολος Σαλαμούρας, Γιώργος Αντωνίου Ημιμαραθώνιος Ζυρίχης. Απόστολος Σαλαμούρας Ημιμ. Μονάχου. Παντελής Τουρτούρης Μαραθώνιος Βιέννης. Απόστολος Νέος Ημιμ. Μαδρίτης. Απόστολος Κοσμάς Μαραθώνιοι Λονδίνου & Σικάγο. Κατερίνα Καρακουλάκη Μαραθώνιος Sibiu. Απόστολος Μπαρμπούλης Ohrid Ultra-Trail 107km. Ηλίας Νόλης Ironman Αμβούργου. Στράτος Συμεωνίδης Βαλκανικό Βετεράνων στη Σμύρνη. Δημήτρης & Χρήστος Γκουβάνης, Ανθούλα Γιάκα Ημιμαραθώνιος Κοπεγχάγης. Αμβρόσιος Δημητριάδης Momata Σκόπια. Παύλος Ζάχος Mount Desert ΗΠΑ. Γιώργος Παπαϊωάννου Μαραθώνιος Κωνσταντινούπολης. Με την αποστολή του ΕΟΣ Βόλου στο Μαρόκο στο Toubkal ανέβηκαν η Αντωνία Ελευθεράκη και ο Ζήνωνας Λουλούδης.

Εκτός των αγώνων, ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα μέσα στο έτος, έγιναν τα εξής, κατά χρονική σειρά :

Την 1 Ιανουαρίου 2023 ο ΣΔΥΒ πραγματοποίησε το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο τρέξιμο στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου Βόλου. Στις 3 Φεβρουαρίου ο σύλλογος σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση γιόρτασε και έκοψε την πίτα του, με την εκδήλωση να γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2020 λόγω της ανάπαυλας από τα μέτρα για τη πανδημία.

Η πιο όμορφη ημέρα του Ημιμαραθωνίου Βόλου μαζί με αυτή της διεξαγωγής του, ήταν την Τετάρτη 26 Απριλίου που έγινε η εκδήλωση - γιορτή του μεγάλου αγώνα της πόλης! Ήταν η γιορτή του 7ου Ημιμαραθωνίου, των εθελοντών, των φορέων, των συμμετεχόντων, όλων όσων που καθένας από τον δικό του τομέα συνετέλεσαν για να γίνει πράξη ένας αγώνας που όλη η Ελλάδα μίλησε με τα καλύτερα λόγια στις 2 Απριλίου.

Τη «2η Πεζοπορία Πηλίου Δημήτρης Παπαχρήστος» διοργάνωσε ο ΣΔΥΒ στις 28 Μαΐου τιμώντας τον δρομέα του που πριν 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή παρασυρόμενος από αυτοκίνητο με εγκατάλειψη στην ποδηλατική του προπόνηση.

Την μνήμη του Δημήτρη Κοντογιάννη, του προέδρου που ανέδειξε τον σύλλογο, τίμησαν και φέτος τα μέλη του ΣΔΥΒ.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών -Γυναικών που έγινε τον Ιούλιο στο Πανθεσσαλικό, βρέθηκαν σε διάφορα πόστα μέλη του ΣΔΥΒ.

Τον Αύγουστο έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Φιλιππίδης, επί δεκαετίες δρομέας - μαραθωνοδρόμος, από τα παλαιότερα στελέχη του ΣΔΥΒ.

Ανάμεσα από τις ομαδικές προπονήσεις, ξεχωρίζει αυτή της 1/9 με τον μεγαλύτερο δρομέα του ΣΔΥΒ όλων των εποχών Κώστα Ρέππο που ήρθε από το εξωτερικό όπου μένει.

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε ο ΣΔΥΒ και απέδωσε στους κατοίκους της Μηλίνας μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στις 9 Νοεμβρίου έγιναν οι αρχαιρεσίες του ΣΔΥΒ, και το νέο ΔΣ που προέκυψε, είναι : Πρόεδρος Παλάντζας Κώστας, Αντιπρόεδρος Παπαχρήστου Ευαγγελία, Γραμματέας Ξηροφώτου Μάρθα, Ταμίας Κουτσουμπές Απόστολος, Μέλη : Μυλωνά Εύη, Κουσκουρίδας Στέργιος, Τζανίδης Ιάκωβος.

Με συνεστίαση στις 15 Δεκεμβρίου στις «Μουριές» ο σύλλογος γιόρτασε τη χρονιά που τελειώνει.

Εκπαίδευση Βασικής Υποστήριξης Ζωής ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή, έγινε στις 18 Δεκεμβρίου σε διοργάνωση από τη ΛΕΔ που έκανε την παρουσίαση με στελέχη της, από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου που μάλιστα παραχώρησε την αίθουσα, και από τον ΣΔΥΒ.

Τα μέλη του συλλόγου και οι οικογένειές τους προσφέρουν αίμα ανά τακτά διαστήματα. Ο αριθμός μητρώου του ΣΔΥ Βόλου στις Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι ο 15211.

Ο ΣΔΥ Βόλου συνεργάστηκε και στο 2023 άψογα με όλους τους φορείς, τον Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ (συνδιοργανωτές σε αγώνες), τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον αντιπρύτανη κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, Λιμεναρχείο, Λιμενικό, Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ΕΚΑΒ, Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, την Τροχαία και τον διοικητή κ. Στυλιανό Βαρβάρη, τη Δημοτική Αστυνομία, τα σωματεία και συλλόγους της περιοχής, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τις επιχειρήσεις που ήταν χορηγοί του συλλόγου και των αγώνων του όπως Pharmnet, Zakcret, Όμιλος Ηρακλής, ΔΙΟΣ, DOLE, FIX άνευ, Mati Mati, Vican Healthcare Rroducts, Αίθριον Day & Night, Village Cinemas, Food Service Καρακατσάνης, Γενική Κλινική & Πολυιατρεία ΆΝΑΣΣΑ, ΕΨΑ, Εν Καρπώ, Φιλομήλα, RunningNews.gr, κατάστημα χρωμάτων Μαντζίρης, τις εφημερίδες, sites, ΜΜΕ που προέβαλαν τις δραστηριότητες του ΣΔΥ Βόλου και τους ευχαριστεί όλους. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, το 9ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βόλου, τον EcoΖην Skiathos, τον Αναπτυξιακό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανακασιάς «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», την Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Εξίσου συνεργάστηκε με την Ομοσπονδία των συλλόγων δρομέων ΕΟΣΛΜΑ-Υ, και με όλους τους Συλλόγους Δρομέων Υγείας της Ελλάδας, όπως και με τις Οργανωτικές Επιτροπές των Μαραθωνίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και όλων των διοργανώσεων.

Ο σύλλογος ευχαριστεί τα μέλη του και τους εθελοντές που κάθε ένας διαθέτοντας προσωπικό χρόνο, κόπο και ιδρώτα οδηγούν τον σύλλογο και το άθλημα στα αξιοθαύμαστα επίπεδα πανελλήνιας επιτυχίας και αναγνώρισης.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου
και η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Βόλου
εύχονται σε όλο τον κόσμο
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Ευτυχισμένο 2024!
Και στην δρομική κοινότητα της Ελλάδας
όμορφα χιλιόμετρα,
πλούσιο έργο!