ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι μαθητές του Βελεστίνου και των Καναλίων στην Φιλιππούπολη

Η Γ’ τάξη των δύο Γενικών Λυκείων του Δήμου Ρήγα Φεραίου επέλεξε τη Βουλγαρία για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή της, με τη Φιλιππούπολη ως βάση του ταξιδιού
Οι μαθητές του Βελεστίνου και των Καναλίων στην Φιλιππούπολη
Υπέροχη εμπειρία που θα συνοδεύει τις μνήμες της μαθητικής τους ζωής - Για αρκετούς ήταν και η πρώτη εξόρμηση εκτός Ελλάδας

Την πρώτη ημέρα της εξόρμησης,  οι μαθητές επισκέφτηκαν το Οχυρό Ρούπελ στα σύνορα, μνημειακό τόπο του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Διανυκτέρευσαν στο Μπάνσκο, διάσημο ευρωπαϊκό χειμερινό θέρετρο σκι και με ιαματικές πηγές, όπου πήραν μια γεύση του φυσιολατρικού τουρισμού.

Στο Οχυρό Ρούπελ

Το πρωί της δεύτερης ημέρας σειρά είχε το Ορθόδοξο Μοναστήρι Ρίλα, έμβλημα της Βουλγαρίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χτισμένο σε υψόμετρο 1.147 μέτρων και χτισμένο το 10αι.

Στο Μοναστήρι της Ρίλα

Η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα αφιερώθηκαν στη γνωριμία με τη Φιλιππούπολη ή  Plovdiv: κάθε γωνιά της πόλης αναδίδει τη μακραίωνη ιστορία του παρελθόντος της και αποπνέει ζωντάνια από τους πολλούς φοιτητές της. Η πρώην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και νυν δεύτερη μεγαλύτερη πόλη,  η «βασίλισσα» της Ανατ. Ρωμυλίας - τόπος καταγωγής πολλών προσφύγων της περιοχής μας – είναι γεμάτη με τον πλούτο του ελληνικού παρελθόντος που ξεχωρίζει στα κτήρια των παλαιών Θρακιωτών στη γραφική παλιά πόλη. Παράλληλα είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και ανάπτυξη, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στην Φιλιππούπολη

Στην επιστροφή για τα ΓΕΛ Βελεστίνου & Καναλίων την πέμπτη μέρα, οι μαθητές επισκέφτηκαν τη πρωτεύουσα Σόφια με τον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό Αλεξάντερ Νέφσκι,  το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τον Άγιο Σάββα του Βελιγραδίου και περιηγήθηκαν στον κεντρικό πεζόδρομο Vitosa. 

Αλεξάντερ Νέφσκι. Ο καθεδρικός ναός της Σόφιας

Φεύγοντας, απέτισαν φόρο τιμής στο Μνημείο των Παιδιών του Κόσμου, στις χιονισμένες «Καμπάνες», έξω από τη Σόφια, ένα μνημείο-σύμβολο ειρήνης, ευημερίας, συνεννόησης και πίστης, αποτελούμενο από 107 καμπάνες οι οποίες δωρήθηκαν από κράτη σχεδόν από όλο τον κόσμο!

Στο μνημείο των Καμπανών. Χτίστηκε το 1979 για να παίζουν μαζί όλα τα παιδιά του κόσμου

Η εξόρμηση αυτή, πρώτη για αρκετούς μαθητές/τριες στο εξωτερικό, ήταν κατά γενική ομολογία μια υπέροχη εμπειρία που θα συνοδεύει τις μνήμες της μαθητικής τους ζωής.