ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951»

«Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951»

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου «ΔΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 1946 – 1951».

Μέσα από την  έκδοση γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν  οι ηρωικές παραδόσεις της οργάνωσής μας, σε μια περίοδο που είναι γνωστή ως περίοδος της «λευκής τρομοκρατίας», όπου η υποψία και μόνο ότι κάποιος στηρίζει το ΚΚΕ, σήμαινε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις. Να γνωρίσουμε και να διαδώσουμε και σε άλλους φίλους του Κόμματος μια άγνωστη, σε πολλούς από εμάς, πλευρά της ιστορίας της οργάνωσής μας στην περιοχή μας, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας.

Ο αναγνώστης μπορεί να μπει στο πνεύμα της εποχής εκείνης, να γνωρίσει την ωμή κατασταλτική βία του αστικού καθεστώτος στην προσπάθειά του να διασώσει την εξουσία του, τότε που ο λαός σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης και σκληρής παρανομίας, έδωσε την δική του δίκαιη μάχη και στην εργατούπολη του Βόλου και στο Πήλιο, μέσα από της γραμμές του ΚΚΕ και του ένοπλου δημιουργήματός του, του ΔΣΕ.

Μέσα από το βιβλίο αναδείχνεται το πώς συναντήθηκαν και έδρασαν, σαν μια γροθιά, μαζί με το ΚΚΕ , η εργατική τάξη, ντόπιοι και πρόσφυγες, που ήταν ήδη ατσαλωμένοι στους σκληρούς ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, μαζί με την νέα γενιά, αγόρια και κορίτσια που μπήκαν στο καμίνι του αγώνα κατά την διάρκεια της κατοχής, εργάτες και εργάτριες των μηχανουργείων, των κλωστοϋφαντουργείων, του Ματσάγγου και άλλων εργοστασίων, μαζί με παιδιά από χωριά, μαθητές και φοιτητές.

Μέσα από τα 1264 καταγεγραμμένα ονόματα, που είναι μέσα στο βιβλίο, και είναι ορισμένα μόνο από τα χιλιάδες τότε μέλη, στελέχη και φίλους του Κόμματός μας, που αποτελούν τις ρίζες του Κόμματός μας στην περιοχή, αλλά κυρίως την συνέχεια της κομματικής μας οργάνωσης., θα ανακαλύψει και κάποιον δικό του ή γνωστό του αγωνιστή, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε την ιστορική του διαδρομή.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ με την έκδοση απονείμει  έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους κομμουνιστές και κομμουνίστριες και σε όλους τους αγωνιστές που έχοντας παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και την Απελευθέρωση, αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν όπως οι 126 άντρες και γυναίκες στο Καζανάκι.

Η έκδοση, επίσης, συμβάλλει στην αξιοποίηση της συνολικής συλλογικής πείρας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια το Κόμμα μας και είναι καταγεγραμμένη στα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή, καθώς και σε άλλα κομματικά ντοκουμέντα. Μικρή συμβολή σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι και αυτό το βιβλίο της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από τα Γραφεία της Τ.Ε. ( Π. ΜΕΛΑ 65 – ΓΑΛΛΙΑΣ)και από τις κομματικές οργανώσεις της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.