«Στενάζουν» οι ελαιοπαραγωγοί – Πέρασαν τα όρια αντοχής τους
Η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό Μαγνησίας κυμαίνεται έως 95%, ενώ η καλλιέργεια δεν είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, γι’ αυτό και χθες με στεντόρια φωνή, διαδήλωσαν έξω από την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας ευελπιστώντας να τους ακούσει η πολιτεία και να δώσει λύση.
ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος
Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν θα θέσει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο θα είναι μεγάλη, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προκαλώντας τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
«Ζητάμε από το κράτος όχι μόνο λεφτά, αλλά και μια επιστημονική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς», υπογράμμισαν οι διαδηλωτές. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλειά».
Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα, από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, καθίσταται σαφές ότι όχι μόνο δε βγάζουν τα έξοδά τους, αλλά θα βρεθούνε και χρεωμένοι οι παραγωγοί.
Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν καταβολή αποζημίωσης λόγω της ακαρπίας 200 ευρώ ανά στρέμμα και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Ζητούν επίσης να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με την αναγκαία στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό και να γίνουν όλα εκείνα τα απαιτούμενα έργα υποδομής και προστασίας όπως αντιπλημμυρικά έργα και αγροτική οδοποιία, που είναι «βομβαρδισμένη» μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης περιέγραψε ως τραγική την κατάσταση των ελαιοπαραγωγών και κάλεσε την κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα, ενώ ο Απόστολος Διανέλλος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μηλεών και αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, τόνισε ότι η περιοχή είναι πλημμυρόπληκτη με τεράστιες ζημιές και η συγκομιδή, όπου μπόρεσε να γίνει ολοκληρώθηκε μετ΄εμποδίων.
Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγών από την περιοχή του Πτελεού, με τον Σταμάτη Αλαμανιώτη να θίγει κυρίως το ζήτημα της ακαρπίας, σε μια περιοχή που είναι μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί εσοδεύουν μόνο από την ελιά και να τονίζει ότι υπάρχει σχετική μελέτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία της ελαιοκομίας, η οποία όμως ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί.
Θίχτηκε επίσης το θέμα των μεσαζόντων με τους παραγωγούς να λένε ότι το ελαιόλαδο διατίθεται στα 13 ευρώ το κιλό, όταν οι έμποροι το αγόρασαν από τους παραγωγούς 3,5-4 ευρώ.
Το υπόμνημα με τα αιτήματά τους παρέδωσαν οι διαδηλωτές στην απερχόμενη αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, προκειμένου να το προωθήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.