ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μόνο έκπληξη και απορία

Μόνο έκπληξη και απορία

Σε δήλωση προχώρησε η πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου μετά και τα δημοσιεύματα για μετατροπή του αερολιμένα Ν. Αγχιάλου σε αεροδρόμιο Cargo.

Ειδικότερα, η κ. Καμμένου τόνισε τα εξής:

Μόνο έκπληξη και απορία μας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί εξέτασης από την κυβέρνηση για τη μετατροπή σε αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων και όχι επιβατών του αερολιμένα της Αγχιάλου.

Σε ό,τι μας αφορά ως Επιμελητήριο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη μελέτη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων που βρίσκονται εκτός της ομπρέλας της Fraport από την πλευρά του Υπερταμείου, και σαφέστατα δεν έχουμε ερωτηθεί σχετικά.

Το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την Κεντρική Ελλάδα και την περιοχή μας, γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει επενδύσει πολλά χρόνια στο να προσπαθεί ν’ αναπτύξει το δίκτυο πτήσεων και την ανάπτυξη του. Δυστυχώς, σε αυτή τη προσπάθεια μας – διαχρονικά – είμαστε μόνοι μας !

Θεωρούμε ότι  η μετατροπή του Αεροδρομίου σε αμιγώς Cargo προϋποθέτει δημιουργία υποδομών σε επίπεδο logistics, σιδηροδρομικό δίκτυο, σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου, και άμεση πρόσβαση στην ΠΑΘΕ, σύνδεση πολλών αεροπορικών εταιριών για την προώθηση των εμπορευτάτων, μεταξύ άλλων .Έργα τα οποία πρέπει να προϋπάρξουν για να μπορέσει μία εταιρία cargo να εξετάσει σοβαρά την χρήση του. Σαφέστατα, η υπάρχουσα χρήση του αεροδρομίου ως επιβατικό,  δεν αποκλείει την χρήση Cargo – όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου όλης της Κεντρικής Ελλάδας και στηρίζει τουριστικά περιοχές όπως το Πήλιο, τη Λάρισα, τα Μετέωρα, τη Βόρεια Εύβοια, την Φθιώτιδα και τα Καμένα Βούρλα, μεταξύ άλλων.

Οι τάσεις των ταξιδιωτών είναι να μετακινούνται αεροπορικά και χωρίς αυτή τη σύνδεση η περιοχή δυστυχώς θα επέλθει σε δυσμένεια, λόγω της χρονοβόρας προσβασιμότητας.

Αν μη τι άλλο, για μας που έχουμε πολεμήσει για την ανάπτυξη του αεροδρομίου είναι λυπηρό να διαβάζουμε ότι το Υπερταμείο σχεδιάζει το “κλείσιμο” του. Παράλληλα, το Κράτος ενώ έχει επενδύσει πληθώρα χρημάτων για να δημιουργήσει το νέο terminal και τις υποδομές, την ίδια ώρα επιτρέπει με αυτό τον τρόπο την απαξίωσή του;

O τουριστικός κόσμος, οι υποδομές μας, αλλά και το επιβατικό κοινό έχουν ανάγκη σύνδεσης μέσω του αεροδρομίου μας, και έχουμε τις προτάσεις για να το απογειώσουμε όλοι μαζί. 

Στο διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι να πραγματοποιηθεί η μελέτη και να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα συνεχίσει να προσπαθεί να αναπτύξει το δίκτυο συνεργασιών του για την ανάπτυξη πτήσεων, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο τόπος μας, αυτό χρειάζεται!