ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στόχος η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων για τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων 

Ομιλια του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης
Στόχος η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων για τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων 

"Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, μέσα και έξω από την Βουλή, κυρίως στους μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται από αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, κατέπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί η ρύθμιση ως δήθεν μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, στόχος είναι η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων όπως επιτάσσουν οι ανάγκες των μεγάλων ομίλων της χώρας και της ΕΕ. Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒ έλεγε ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοαπασχολούμενων ότι αυτό είναι σημάδι υπανάπτυκτης οικονομίας, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε ότι η εκτεταμένη παρουσία πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αρνητικό χαρακτηριστικό.

Πρόκειται λοιπόν για ένα κομμάτι της αγοράς που στερούνται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το οποίο θέλουν να αρπάξουν για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, όπως εξήγησε. 

Ο Β. Μεταξάς κατήγγειλε την διαδοχική φοροληστεία που υφίστανται οι αυτοαπασχολούμενοι με τα τέλη επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις κατασχέσεις, καθώς και το γεγονός ότι το 95% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τις λαϊκές οικογένειες και μόλις το 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Θύμισε ακόμα ότι όλες οι κυβερνήσεις χτύπησαν αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, ενώ την ίδια ώρα ονόμαζαν «αναπτυξιακά εργαλεία» τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απάντησε στην επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού από την κυβέρνηση λέγοντας:

«Όσο και αν προσπαθείτε να φέρετε σε αντιπαράθεση τους αυτοαπασχολούμενους με την εργατική τάξη, τους αγρότες, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δεν θα τα καταφέρετε!

Προβάλλοντας τις περισσότερες φορές στοιχεία – προϊόν αλχημείας. Όπως για παράδειγμα η, με στόμφο απορία σας: πώς ένας αυτοαπασχολούμενος στον κλάδο του επισιτισμού, που δουλεύει μόνο σεζόν, δηλαδή κάποιους μήνες το χρόνο, ανάλογα με την χρονιά και την περιοχή: πως είναι δυνατόν φωνάζετε να έχει αυτός πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα! 

Σας λέμε: Δεν θα τα καταφέρετε να σπάσετε τον κοινό αγώνα, τη συμμαχία που μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν οι μικροί Επαγγελματίες, Έμποροι, Βιοτέχνες με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τέλος ανέδειξε την πρωτοβουλία του ΚΚΕ με την πρόταση νόμου που κατέθεσε σε αντιπαράθεση με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Πρόταση νόμου που «εισάγει διατάξεις που στοχεύουν αφενός στην πραγματικά δίκαιη φορολόγηση των μη μισθωτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και αφετέρου στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.»

Και κατέληξε λέγοντας: «Το νομοσχέδιό σας, που το καταψηφίζουμε, το έχουν καταψηφίσει ήδη οι δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έξω, στο δρόμο του αγώνα σε όλη την Ελλάδα όλες αυτές τις μέρες. Και στον αγώνα για την επιβίωσή τους το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους στην πρώτη γραμμή!»