ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να ξαναζωντανέψουμε τις παραδόσεις και τον λαϊκό μας πολιτισμό

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να ξαναζωντανέψουμε τις παραδόσεις και τον λαϊκό μας πολιτισμό

Με την παρουσία πολλών μελών της, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων από τα καραγκουνοχώρια του κάμπου και εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων – Παγκόσμια Πολιτιστική Οργάνωση για την Ελλάδα και την Ομογένεια, πραγματοποίησε την ετήσια γενική της συνέλευση, στην έδρα της, τον Παλαμά, όπως ορίζεται από το καταστατικό της.

Κοινή θέση όλων όσων πήραν το λόγο, ήταν ότι μέσα από την καταστροφή που έφερε η διπλή θεομηνία Daniel και Elias, πρέπει να αναγεννηθεί και πάλι αυτός ο τόπος, να αποκατασταθούν οι υποδομές, να καρπίσει άμεσα η γης, να ανθήσουν τα χαμόγελα αυτών των ανθρώπων, των καραγκούνηδων, να δώσουμε όλοι μαζί νέα ώθηση στον λαϊκό μας πολιτισμό!

Η απρόσμενη θεομηνία γκρέμισε αιωνόβια πλίθινα σπίτια, στα οποία αποτυπώνονταν η αρχιτεκτονική των καραγκούνηδων, από τα χρόνια πριν την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον κορμό του νεοελληνικού κράτους μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Σπίτια από χώμα, ξύλο και κεραμίδι, πριν εμφανιστούν τα πιο σύγχρονα υλικά οικοδομής.

Εκατοντάδες πλίθινες κατοικίες σε όλη την περιοχή, όπου μεγάλωσαν πολλές γενιές καραγκούνηδων, μέσα σε λίγες ώρες «παραδόθηκαν» στο έλεος του νερού και έπεσαν στη γης (χώμα και πάλι!), καλύπτοντας τους υλικούς και άυλους θησαυρούς (μνήμες) που έκρυβαν μέσα τους…

Το ασίγαστο ποτάμι της θεομηνίας, σάρωσε και τις πιο σύγχρονες κατοικίες παίρνοντας μαζί του στην καταστροφή, τα σεντούκια των μανάδων και γιαγιάδων, που έκρυβαν παραδοσιακά αντικείμενα, κεντήματα και υφαντά, ενθυμήματα και παλιές φωτογραφίες πολλών γενεών, την ζωή και ψυχή των προγόνων μας…

Μετά από αυτή την ψυχική ζημιά μας, οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και πάλι, για να σώσουμε ό,τι μας έμεινε και ό,τι έχουμε στη μνήμη μας και να αναστήσουμε μαζί με τη νέα γενιά την καραγκούνικη παράδοση, την ιστορία του κάμπου μας. Η Αμφικτιονία μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους, οφείλουμε να σταθούμε μπροστά στις προσπάθειες για την αναγέννηση του τόπου αλλά και του πολιτισμού μας. Για να ξαναζωντανέψει και πάλι ο λαϊκός πολιτισμός των καραγκούνηδων! 

Οι παρευρισκόμενοι

Την συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, πατήρ Κωνσταντίνος Γιολδάσης αρχιερατικός επίτροπος περιοχής Παλαμά, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, οι βουλευτές του νομού Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, οι νέοι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων Χρύσα Ντιντή και Καρδίτσας Κώστας Τσέλιος, ο νέος δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ Σωτήρης Νταφόπουλος ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλου, η αντιδήμαρχος Μουζακίου Αποστολία Αγγελάκη και οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Παλαμά Δημήτρης Παπαμαργαρίτης (εκπρόσωπος του νέου δημάρχου Παλαμά) και Αθανασία Κρικώνη, νυν πρόεδρος Τ.Κ. Προαστίου.

Επίσης, έδωσαν το παρών τους ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπαρμπούτης, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΚαρδίτσας Βησσάρης Ζησόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

Μηνύματα απέστειλαν στη συνέλευση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς και οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Λαρίσης Ευαγγελία Λιακούλη, που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Οι δύο βουλευτές αναφέρθηκαν εκτός των άλλων και στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στην στήριξή τους στους πληγέντες, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έκαναν στο Κοινοβούλιο για την προώθηση των αιτημάτων των πλημμυροπαθών και την πίεση προς τους αρμόδιους για την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.

Με μήνυμά του, επίσης, ο νομικός σύμβουλος της Αμφικτιονίας Βασίλης Κων. Νίκου, ενημέρωσε τη συνέλευση για την τροποποίηση του Καταστατικού της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, τονίζοντας ότι «αναμορφώθηκε και συμπεριελήφθηκαν στο κείμενό του όροι και διατάξεις, που το καθιστούν δημοκρατικότερο και ευέλικτο στην πράξη. Είναι ένα πανθεσσαλικό προσκλητήριο. Καλύπτει όλες τις ανάγκες της πεδιάδας και των Θεσσαλών του απόδημου ελληνισμού, απανταχού της γης».

Εισηγήσεις - τοποθετήσεις

Παρεμβάσεις έκαναν η αντιπρόεδρος για το νομό Καρδίτσας της Αμφικτιονίας Πιπίτσα Τσιώνα-Φιλίππου που άνοιξε τη συνέλευση καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους, ο αντιπρόεδρος για τον νομό Τρικάλων Θωμάς Χαχάμης, ενώ την εισήγηση στη συνέλευση έκανε ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρής.

Ο πρόεδρος Απ. Φιρφιρής, αναφέρθηκε εκτός των άλλων, στην αναγκαστική αναβολή λόγω των πλημμυρών του 8ου Συνεδρίου και Ανταμώματος, που θα ξεκινούσε μια βδομάδα μετά τη θεομηνία στο Προάστιο του Δήμου Παλαμά. Το συνέδριο και αντάμωμα, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι και πάλι στο Προάστιο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει και μία επιπλέον θεματική που θα αφορά το «σήμερα» της περιοχής μας, με παρεμβάσεις επιστημόνων και ειδικών για την υδρολογική λεκάνη της Θεσσαλίας, τα υπόγεια και επίγεια νερά, με προτάσεις για τη λειψυδρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα που πύκνωσαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία.

Ξεχωριστή παρουσία στη συνέλευση είχαν ο πολεοδόμος Χρήστος Κυριάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου στη Γαλλία, καθώς και ο αγρότης – συνδικαλιστής και μέλος της Αμφικτιονίας Κώστας Τζέλλας, ο οποίος ως πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ έκανε παρέμβαση – ενημέρωση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τα άμεσα αιτήματα των αγροτών όλου του θεσσαλικού κάμπου, σχετικά με τις αποζημιώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες και το μέλλον των καλλιεργειών στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Στη συνέλευση πήραν το λόγο πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, όπως η Χρύσα Θεολόγη εκ μέρους του Λαογραφικού Συλλόγου «Καραγκούνα» Καρδίτσας, Ναυσικά Μουλά πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ Τρικάλων, Σάκης Παπαθανασίου από τους «Καραγκούνηδες» Παλαμά, Λίτσα Ρηττά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης, Λάμπρος Κακάβας (Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γόμφων), Αποστόλης Χαλανούλης (Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου), Δήμητρα Παππά (Μαραθέα), Κατερίνα Μπέτσιου (Καλογριανά), Δημήτρης Κασιδιάρης (Αγία Τριάδα), Μάρθα Κοντού (ΦΛΕΣ Προαστίου), Χαράλαμπος Οικονόμου (Αγναντερό), Μαίρη Τσιούτσια (Κοσκινάς), Παλλαντζά Ευαγγελίτσα (Πύλη), Μερσίνα Ζαρζάνη (Μαγούλα), Καριδοπούλου Αντωνία (Ερμήτσι), Τζένη Μακρή (Ιτέα), Άννα Κουσιάντζα («Νόστος» Καλυβακίων), Κατερίνα Σταθοπούλου (Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων), κ.ά.

Ξεχωριστή επίσης ήταν η παρουσία του ιδρυτικού και ισόβιου μέλους της Αμφικτιονίας κ. Θωμά Στυλόπουλου, που πήρε το λόγο στο κλείσιμο της συνέλευσης, καταχειροκροτούμενος από όλους.

Τέλος, εκ μέρους της Αμφικτιονίας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το μέλος μας, φωτογράφο Ηλία Παπαγό, για την εξαιρετική φωτογραφική κάλυψη και της φετινής συνέλευσής μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΤΖΙΚΟΣ

Α’ Γραμματέας Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων