ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αλήθεια για την υπερφορολόγηση

Του Ηλία Καραπατάκη, Οικονομολόγου, Πρώην Δημάρχου Νέας Αγχιάλου 2003 – 2010, Υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Η αλήθεια για την υπερφορολόγηση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης αναφέρει σε κάθε ομιλία του ότι "η κυβέρνηση έχει πνίξει όλους τους Ελληνες και κύρια τη μεσαία τάξη στους φόρους", γι’ αυτό όταν εμείς έρθουμε στην κυβέρνηση θα μειώσουμε οριζόντια τον συντελεστή των επιχειρήσεων από 28% που είναι σήμερα στο 20%.

Θα γνωρίζει όμως ότι το 2011 και 2012, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ήταν 20%. Το 2013 και 2014 ανέβασε η τότε κυβέρνηση (Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ) τον φορολ. συντελεστή στο 26%, με υπουργό οικονομικών τον κ. Στουρνάρα, ούτε όμως αυτός ο συντελεστής έφερε κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, αφού δεν έκλεισε καμία αξιολόγηση.

Στην ίδια λογική η κ. Γεννηματά συμφωνεί και υπερφαλαγγίζει τον αρχηγό της Ν.Δ., αφού αναφέρει ότι μόνο αυτή (η κυβέρνηση) "υπερφορολόγησε τους Ελληνες", επιπλέον πρέπει να υπάρξει στρατηγικοί ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός είναι η νέα δεξιά!

ΟΜΩΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦ/ΛΟΓΗΣΗ;

Δυστυχώς υπάρχει ηθελημένη απώλεια μνήμης των προαναφερόμενων, και πολλών Μ.Μ.Ε.: Με βάση τα μνημόνια ψηφίστηκαν διατάξεις στην φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων (κύρια μικρομεσαίων), των ακινήτων κλπ, με συνεχή αύξηση των φόρων.

Αναλυτικά:

  1. Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει.
  2. 2. Οι ανώτατοι φορολ. συντελεστές για ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
  3. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως 7πλασιαστει από το 2010, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα (9) φορές.
  4. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα 7πλασιαστηκε από το 2009, φτάνοντας τα 3,5 δισ. € από μόλις 500 εκατ. €.
  5. Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.
  6. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις (4) φορές.
  7. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δυο (2) φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις (3) φορές.
  8. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολ. συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων αυτών κατά 450%. 

(Τα παραπάνω στοιχεία 1-8, έχουν ληφθεί από το γραφείο προϋπολογισμού της βουλής), της εποχής εκείνης (εφημ. Συντακτών 29-01-2014).

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014 ΕΙΝΑΙ:

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθιερώνεται νέα κλίμακα 22% έως 42%, καταργούνται στην φορολογία εισοδήματος όλες οι φοροαπαλλαγές, φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρώτο € με συντελεστή 26%.

Οι κατηγορίες αυτών των εργαζομένων σε ποσοστό πάνω από 50% δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πολλές βιοτεχνικές και εμπορικές επιχ/σεις έκλεισαν. Από τον Ιούλιο του 2014 άρχισε να καταβάλλεται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Από 1-1-2015 άρχισαν να φορολογούνται και οι αγρότες με 26% από το πρώτο € (μνημονιακή υποχρέωση του 2ου μνημονίου).

Από 1-1-2014 ισχύει ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών που προβλέπει πρόστιμα φωτιά, ακόμα και για παραλήψεις διαδικασίας (εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης κλπ).

Από τα προηγούμενα που περιληπτικά αναφέρθηκαν, δεν έγινε καμία δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, αντίθετα φορολογήθηκαν τα μικρά και μεσαία στρώματα και όχι τα υψηλότερα, αφού οι πλούσιοι την εποχή της κρίσης έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με αποτέλεσμα στα φορολογικά υποζύγια των μισθωτών και των συνταξιούχων, προστεθήκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( κύρια οι νέοι), οι μικρομεσαίες επιχ/σεις και οι αγρότες.

ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;  

Οι επιχ/σεις κύρια όμως οι μικρομεσαίες, γιατί σ’ αυτές στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό η οικονομία της χώρας μας, είχαν σχεδόν χρεοκοπήσει πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση του 2009,απο τα έτη 1993-2004 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης) με τους παρακάτω νόμους, που αφορούσε μόνο τις επιχ/σεις που τηρούσαν Β’ κατηγορίας βιβλία και όχι τις επιχ/σεις, ακόμη και ομοειδείς, που τηρούσαν βιβλία Γ’ κατηγορίας.

1) Με την διάταξη της Υπουργ. απόφασης ΠΟΛ. 1238/31-10-94, για τα έτη 1994-97 η φορολογία των εισοδημάτων τους, έπρεπε να υπολογιστεί όχι με τα πραγματικά κέρδη τους, αλλά με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΤΙΤΗΡΙΑ-υπολογισμός μισθωτικής αξίας επαγγελματικής στέγης, επί του υπολογισμού εμπορικής αμοιβής, του συντελεστή εμπορικότητας και του συντελεστή απόδοσης.  

2) Με την διάταξη της Υπουργ. απόφασης ΠΟΛ. 1144/98,για τα έτη 1998-2004 η φορολογία των εισοδημάτων των ιδίων επιχ/σεων, όπως αναφέρεται παραπάνω φορολογούντο με τις διατάξεις της ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ δηλ. εθεωρείτο ότι είχε αγοράσει μια επιχ/ση, θα έπρεπε να το είχε πωλήσει, και σ’ αυτά τα ακαθάριστα έσοδα που μαγικά υπολογίζονταν, προσδιορίζονταν ΦΠΑ και καθαρά κέρδη, ανύπαρκτα για τις επιχ/σεις.   

Διατάξεις άδικες, απαράδεκτες, φορομπηχτικές, με προφανή σκοπό να εισπράξουν φόρους (λόγω και των ολυμπιακών αγώνων), το αποτέλεσμα όμως ήταν η υπερχρέωση αυτών των επιχ/σεων που με τον ερχομό της κρίσης, πολλές απ’ αυτές δεν άντεξαν.

 Στις εκλογές του 2004 εκλέγεται κυβέρνηση της ΝΔ (Γ. Αλογοσκούφης) και αρχίζει η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.   

Η σημαντικότερη απόφαση που πήρε για την πάταξη της "φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολ. εσόδων"  ήταν η κατάργηση του ΣΔΟΕ και των ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια και σε πολλούς νομούς της χώρας και με αυτή την κίνηση αρχίζει η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα και κατάρρευση των φορολ. εσόδων, αφού μείωσαν και τον φορολ. συντελεστή των επιχ/σεων από το 35% το 2004,φτανοντας το 2009 σε 25%.  

Εάν εδώ προσθέσουμε το κραχ του χρηματιστηρίου το 1999,τα τοξικά ομόλογα, το ύψος της δαπάνης των ολυμπιακών αγώνων και το μαγειρειό των ελλειμμάτων, φτάνουμε στην κρίση.

ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΣΘΟΥΝ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Βρήκε ένα θεόρατο χρέος (325 δισ. €), μείωση 25% του ΑΕΠ, 27% ανεργία με 60% στους νέους, τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό ερχόμενα από τα οκτώ (8) προηγούμενα χρόνια, έλλειμμα στα νοσοκομεία 730 εκατ. €, στα ασφαλιστικά ταμεία ταμειακό έλλειμμα πάνω από 400 εκατ. €, με συνέπεια το κράτος να αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις, χρέη στον ΕΟΠΠΥ που ξεπερνούσαν τα δυο (2) δισ. € κ. α.   

Η χώρα μπήκε στην κανονικότητα με ισονομία, αφού έστησε το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση και την δημόσια υγεία στα πόδια της. Άρχισε να υπάρχει ανάπτυξη.   

Επιπλέον:  

Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% για το 2019 και 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, μείωση ασφαλ. εισφορών κατά 35% για εισόδημα πάνω από 7.000 €, έκπτωση ποσού 9550 € από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία κ. α.   

Αυτή η κυβέρνηση έκανε πολλά κάτω από δυσμενείς συνθήκες, μετά την χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια και έκανε σίγουρα και λάθη, ποιος δεν κάνει. Ομως η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από τα μνημόνια και σήμερα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να στηριχτούν περισσότερο η ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις.