ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Τμήματος Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Σύσκεψη στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για την εγκληματική εγκατάλειψη των καρκινοπαθών και της μοναδικής γιατρού του τμήματος απο την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποίησε αντιπροσωπία του ΚΚΕ, όπως σημειώνεται - Επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή Μαγνησίας, Βασίλη Μεταξά
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Τμήματος Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Σύσκεψη στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για την εγκληματική εγκατάλειψη των καρκινοπαθών και της μοναδικής γιατρού του τμήματος απο την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποίησε αντιπροσωπία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η παθολόγος – ογκολόγος Περδικούρη Ελένη – Ισιδώρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Μηνδρινός Κωνσταντίνος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου, Μαλινδρέτος Παύλος.

Οι παραβρισκόμενοι άκουσαν με προσοχή την περιγραφή της τραγικής κατάστασης που επικρατεί εδώ και καιρό στο Τμήμα, από την κ. Περδικούρη, τους μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν λυθεί άμεσα.

Στη βάση της συζήτησης, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κατέθεσε την εξής επίκαιρη ερώτηση:

Το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στο ζήτημα της δημόσιας υγείας.

  Οι εκατοντάδες ασθενείς καλύπτονται εδώ και τέσσερις μήνες στο τμήμα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Βόλου, από μία μόνο ιατρό παθολόγο – ογκολόγο. Η λύση που «σκέφτηκε» η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν να μετακινεί για μία φορά τη βδομάδα και μόλις για ένα μήνα έναν ιατρό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λύση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Πρόκειται όχι απλά για ημίμετρο με ημερομηνία λήξης, αλλά για νομιμοποίηση και διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας.

Η μοναδική γιατρός του Τμήματος που έχει να διαχειριστεί εκατοντάδες σοβαρά και εξειδικευμένα περιστατικά καρκινοπαθών, όπως είναι λογικό έχει ξεπεράσει ανθρώπινες αντοχές και όρια, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ουσιαστικά της έχει «απαγορευτεί» να λείψει για οποιοδήποτε λόγο από την εργασία της, ενώ είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στο Νοσοκομείο και πέραν του ωραρίου της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των ασθενών της.

Στον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει, πρέπει να συνυπολογιστεί και ο τεράστιος όγκος της δουλειάς γραφείου, που έχει μεταφερθεί στις πλάτες των γιατρών, ως αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων σε διοικητικούς υπαλλήλους, απόρροια της πολιτικής μείωσης του κόστους στη δημόσια υγεία.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, την υγεία και ζωή τους, αφού αναγκάζονται να κάνουν τις εξειδικευμένες και κρίσιμες για τη ζωή τους θεραπείες σε ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο νοσοκομείο.

Με βάση τα παραπάνω είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον δύο επιπλέον μόνιμων γιατρών παθολόγων ογκολόγων στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, τηρώντας το υπάρχον οργανόγραμμα. Επίσης, η πρόσληψη επιπλέον όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού προσωπικού (όπως ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες), διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλύπτονται ολοκληρωμένα οι σοβαρές ανάγκες θεραπείας των ασθενών και στήριξης των οικογενειών τους. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα.