Δημιουργία της «νέας Λίμνης Κάρλας»
Τις προτεραιότητες του προγράμματός του, αναλύει σε συνέντευξή του στο Dnews, ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Επισημαίνει τα έργα που πρέπει να γίνουν, για να μην κινδυνεύσει πάλι η περιοχή, από πλημμυρικά φαινόμενα, μετά το Master Plan, που θα παραδώσουν σύντομα οι Ολλανδοί, που επισκέφθηκαν την περιοχή.
Αναφέρεται επίσης, στις πρώτες ενέργειές του, από 1/1/2024, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης από το dnews στον Δημήτρη Φλουτσάκο.
1. Κύριε Κουρέτα παρουσιάσατε πριν λίγες μέρες το Πρόγραμμα της επόμενης μέρας για την Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Μπορείτε να αναφερθείτε σε δυο – τρεις προτεραιότητές του;
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να μείνουν στα μέρη τους κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Θεσσαλία είναι ένας πραγματικός «πνεύμονας», ένας εύφορος κάμπος. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα στη χώρα μας και, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, πρέπει ο κόσμος να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τη διάνοιξη σήραγγας στην Κάρλα για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο και αποφυγής στο μέλλον πλημμυρικών φαινομένων. Τη δημιουργία επίσης της «νέας Λίμνης Κάρλας» που μπορεί να αξιοποιείται τόσο ως ταμιευτήρας παροχής αρδευτικού νερού, όσο και ως σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Παράλληλα καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στην τοπική κοινωνία για την βιώσιμη προοπτική όλων των παρακάρλιων περιοχών. Γενικότερα όμως, θέλω να θυμίσω ότι οι Θεσσαλοί μέχρι το 2000 έπαιρναν το βαμβάκι, το έκαναν νήμα, το μεταποιούσαν σε ρούχα, εσώρουχα, φανέλες κλπ, τα οποία τροφοδοτούσαν τόσο την αγορά τη δική μας, όσο και την αγορά των Βαλκανίων. Το βαμβάκι, «ο λευκός χρυσός», όπως αλλιώς λέγεται στη Θεσσαλία, αν μεταποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει και πάλι πρόσθετα εισοδήματα. Πρέπει να λυθεί και μια παρεξήγηση: Το βαμβάκι απαιτεί μακράν μικρότερες ποσότητες νερού από τις υπόλοιπες αρδευόμενες καλλιέργειες. Η πρότασή μας, την οποία παρουσιάσαμε σε ενδιαφερόμενους φορείς και αγρότες, επεξεργασμένη από μια ομάδα καθηγητών Πανεπιστημίου, περιλαμβάνει 50 σελίδες. Αναφέρεται στην «γεωργία ακριβείας», στη σύνδεση της με τις ενεργειακές καλλιέργειες και σε μια οικολογική προσέγγιση. Εστιάζει σε πολλά προϊόντα, καλλιέργειες και δυνατότητες προώθησής τους, τα οποία προφανώς δεν χωράνε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που έχει τους δικούς της περιορισμούς. Προσεχώς, πάλι στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης, θα παρουσιάσουμε την προοπτική της κτηνοτροφίας, γιατί σκοπεύουμε να πορευόμαστε μαζί, με τους πολίτες και την οργανωμένη κοινωνία.
2. Το προβλήματα στην περιφέρειά σας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, ποια τα έργα και το κόστος αυτών και από που θα προέλθει.
Σε ό, τι αφορά στα έργα άμεσης προτεραιότητας όπως είναι ο καθαρισμός ρεμάτων-χειμάρρων και η αποκατάσταση αναχωμάτων, αυτά συνεχίζονται κανονικά με την ευθύνη του κ. Αγοραστού για να περάσουν στη συνέχεια, όπως θεσμικά προβλέπεται από 1/1 υπό την δική μου ευθύνη. Οι αποζημιώσεις προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί είναι αρμοδιότητας της Κυβέρνησης και πρέπει να επιταχυνθούν. Τα μέσο και μακροπρόθεσμα έργα είναι ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών και το τι ακριβώς θα γίνει είναι συνάρτηση του master plan που ετοιμάζουν να παραδώσουν σύντομα οι Ολλανδοί. Να προσθέσω επίσης ότι, η συνεργασία μαζί τους, με την ομάδα καθηγητών Πανεπιστημίου που έχω ορίσει, είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα από την ώσμωση θα αποδώσει τις βέλτιστες προτάσεις για τους πολίτες και την περιοχή. Μέχρι σήμερα υπάρχει μια γενική εκτίμηση για το κόστος της συνολικής παρέμβασης κλίμακας που θα απαιτηθεί, αλλά εκτιμώ πως είναι φρονιμότερο να σας δώσω την ακριβή αποτύπωση του κόστους των έργων και του χρονοπρογραμματισμού υλοποίησής τους, που θα έχουμε λεπτομερώς στο αμέσως προσεχώς διάστημα. Η χρηματοδότησή τους θα προκύψει τόσο από ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
3. Ποια είναι η πρώτη ενέργεια που θα κάνετε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί μια πολυπρισματική προσέγγιση και λειτουργία. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου -πέρα από την πρώτη μου απάντηση- να αναφερθώ σε περισσότερες της μιας πρωτοβουλίας μας που πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, για να δώσω κι ένα δείγμα γραφής των προθέσεών μας. Συγκεκριμένα: Δημιουργούμε το Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας (ΠΣΕΚ) τον Γενάρη και διοργανώνουμε ημερίδες μέχρι τέλη Φλεβάρη για να φτιαχτεί το εργαλείο της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια που είχε μείνει πίσω. Ξεκινάμε μια βαθιά διαβούλευση με δήμους και παραγωγικούς φορείς για την ετοιμασία των φορέων και τη συμμετοχή τους με έργα και δράσεις στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ). Προκηρύσσουμε τις πρώτες συνεργασίες Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις (στόχος Ι-3 του ΠΕΠ) που είχαμε την χειρότερη επίδοση στη χώρα ως Περιφέρεια. Γίνονται οι πρώτες προσκλήσεις σε όλους τους στόχους του ΠΕΠ 2021-2027 και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αστικής ανάπτυξης των 4 πρωτευουσών των νομών. Αρχίζει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέατρο, κινηματογράφο και τσίρκο δρόμου για να ξαναζωντανέψουν οι πλημμυρισμένες περιοχές. Ταυτόχρονα ξεκινάμε το πρόγραμμα για αθλητισμό στην τρίτη ηλικία που θα έχει πολλές και δομημένες παρεμβάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις αρχικά. Και φυσικά, επειδή υπάρχει η συνέχεια στο κράτος, θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια.
4. Έχετε αναφέρει ότι δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός και ότι θα συνεργαστείτε με όλους. Είναι πραγματικά δυνατόν, να γίνει στην πράξη κάτι τέτοιο, με τις διαφορές των θέσεων των κομμάτων και της κυβέρνησης.
Έχουμε υποχρέωση όλοι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βοηθηθεί, ώστε να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να υπάρχει. Αναντίρρητα, απαιτούνται πρωτοφανείς συναινέσεις και συνέργειες μεταξύ ημών της Περιφέρειας και της κεντρικής εξουσίας. Απαιτούνται συνεργασίες επίσης μεταξύ του πολιτικού, του αυτοδιοικητικού, του επιχειρηματικού και του αγροτικού κόσμου για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού έργου. Όλοι δηλώνουν τις ευγενέστερες προθέσεις. Και πράγματι είναι ανάγκη όλοι μας να αφήσουμε στην άκρη διαφορές ή προφάσεις και να αφιερωθούμε στον πραγματικά μεγάλο σκοπό, να πατήσουν ξανά σταθερά στα πόδια τους οι πολίτες της Θεσσαλίας και ταυτόχρονα να προσδιορίσουμε τον αναπτυξιακό βηματισμό της κοινωνίας μας σε μια ανταγωνιστική εποχή. Τίποτε δεν είναι εύκολο ή δεδομένο. Με πολλή δουλειά όμως θα τα καταφέρουμε.