ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα για τις προσεχείς κινητητοποιήσεις από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μαγνησίας

Κάλεσμα για τις προσεχείς κινητητοποιήσεις από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μαγνησίας
Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού μας, που τους τελευταίους δύο μήνες συμμετείχαν στα καλέσματα αγωνιστικών δράσεων για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας.
 
Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μαγνησία όπου οι καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν  ζημιές όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια σε χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες, εξοπλισμό, αποθηκευμένες παραγωγές κ.α. Όλες αυτές οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες  καθότι οι πλημμύρες ήρθαν να προστεθούν σε ζημιές που είχε ήδη προκαλέσει η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.
 
Στα πλαίσια δράσεων για την ανακούφιση των δικαίων αιτημάτων μας για τις επόμενες ημέρες έχουμε τα εξής:
 
Παράσταση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία) στον Βόλο.
 
Σύσκεψη Καστανοπαραγωγών - Μηλοπαραγωγών Μαγνησίας την Παρασκευή στις 8 Δεκέμβρη και ώρα 19:00 στην Ζαγορά ταβέρνα ο Πατής.
 
Θα συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα που διοργανώνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).
 
Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση μηλοπαραγωγών, καστανοπαραγωγών και αμυγδαλοπαραγωγών.
 
Επίσης θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά του Νομού μας που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πέρας των δύο πλημμυρών.
 
Διεκδικούμε:
 
-ΑΜΕΣΕΣ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.
-ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών.
-Ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες η αποζημίωση να υπολογιστεί με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ.
-ΝΑ εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
-Λέμε κατηγορηματικά όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
-Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
-Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του "κόστους - οφέλους" που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν επειδή η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος ούτε θα δεχτούμε ως αναπόφευκτο γεγονός το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πλημμυρίζουμε με θυσίες ανθρώπινων ζωών.
-ΝΑ δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
-ΝΑ απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
-ΝΑ παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 
Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το Καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές μας αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας και διεκδίκηση. Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες, τίποτα δεν χαρίστηκε.