ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρόταση Κουρέτα για τη Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Οι τέσσερις κίνδυνοι που απειλούν την περιοχή μας
Η πρόταση Κουρέτα για τη Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
φωτογραφία: onlarissa.gr

Το Πρόγραμμα Γεωργικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας παρουσίασε σήμερα το πρωί της Παρασκευής ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial, την οποία παρακολούθησαν τοπικοί φορείς.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρώην νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός κ.α.

Επρόκειτο για μια πρώτη τοποθέτηση της επερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για την ανασύσταση των γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου καθώς και των έργων που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσιάζεται σε πρώτη φάση το σχέδιο 50 σελίδων για την αγροτική ανασυγκρότηση, ενώ, εκείνο που αφορά την κτηνοτροφία θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα. Σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο διαβούλευσης, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις όλων των άμεσα η έμμεσα εμπλεκομένων.

«Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάμε ως ομάδα μαζί με τους συναδέλφους και σε στενή συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία, με την οποία συζητάμε σχεδόν κάθε μέρα και βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα επεξεργαζόμαστε μία πρόταση για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί η Θεσσαλία την επόμενη περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη και την καταστροφή που συνέβη, πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να συνθέσουμε μια καλύτερη πρόταση», ανέφερε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης.

Ο σχεδιασμός έχει ως αφετηρία τα προβλήματα της θεσσαλικής γεωργίας, με κεντρικό άξονα την αποφυγή μετακίνησης των αγροτών που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. «Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να μείνουν εκεί που είναι σήμερα, δεν υπάρχει καμία πρόταση, κανένα σενάριο για αλλαγή θέσης. Έχουμε υποχρέωση με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, να φροντίσουμε αυτή η Περιφέρεια, που είναι ο πνεύμονας τη χώρας, να μπορέσει να προχωρήσει. Σενάρια που περιλαμβάνουν άλλες λύσεις δεν υπάρχουν για εμάς», δήλωσε.

«Η Θεσσαλία σήμερα απειλείται σήμερα από τέσσερις κινδύνους: 1) τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλημμυρών από τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, 2) τη δραματική μείωση της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού, κυρίως στην ανατολική πεδιάδα της Λάρισας, 3) τη διάβρωση και ερημοποίηση εκτάσεων λόγω της αποψίλωσης του εδάφους, 4) την υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών», περιέγραψε στην παρουσίασή του ο κ. Κουρέτας.

Παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά τα εγγειοβελτιωτικά έργα που μελετώνται από τις επιστημονικές ομάδες, ο σχεδιασμός των οποίων κινείται γύρω από τα σχέδια που έχουν καταθέσει οι επιστήμονες. «Όσοι πιστεύουν ότι το βαμβάκι μπορεί να αποτελέσει παρελθόν για τη Θεσσαλία ,έχουν έρθει σε λάθος τόπο. Το βαμβάκι είναι χρυσός για τη Θεσσαλία. Όποιος σκέφτεται άλλα σενάρια, καλό θα ήταν να σταματήσει».

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

πηγή: onlarissa.grΖωή Μπουρουτζή – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

Δείτε φωτογραφίες: