ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετεωρολογικά στοιχεία ενισχύουν το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών

Επικουρικά μετεωρολογικά στοιχεία για την αποζημίωση πληγέντων παραγωγών στον άξονα Καναλίων – Κάρλας – Μαυροβουνίου κατέθεσε με αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος
Μετεωρολογικά στοιχεία ενισχύουν το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών
Φωτογραφία Αρχείου

Μετεωρολογικά στοιχεία ενισχύουν το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών

Οι ριπές ανέμου έως  103kh/h στα Κανάλια

Αναφορά κατέθεσε ο Χρήστος Μπουκώρος σε Αυγενάκη και Κικίλια  

Επικουρικά μετεωρολογικά στοιχεία για την αποζημίωση πληγέντων παραγωγών στον άξονα Καναλίων – Κάρλας – Μαυροβουνίου κατέθεσε με αναφορά του, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, στους Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη και κ. Βασίλειο Κικίλια αντιστοίχως.

Ο βουλευτής παρέθεσε τα στοιχεία που του παραδόθηκαν από τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Καναλίων Μαγνησίας για χρήση από τον ΕΛΓΑ, αρμόδιο φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και τις υπηρεσίες συναρμόδιων υπουργείων που καταγράφουν τις ζημιές. 

 Τα στοιχεία συνελέγησαν, από τον διαπιστευμένο μετεωρολογικό σταθμό «Μαυροβούνι» στο Δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, κατά το διάστημα της κακοκαιρίας Daniel από τις 4 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους 2023.

Σύμφωνα, με όσα αναφέρονται στις μετρήσεις και στα επισυναπτόμενα διαγράμματα,πιστοποιούνται ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς καταγράφηκαν θυελλώδεις άνεμοι με υψηλές ταχύτητες και ριπές ανέμου που έφταναν μέχρι τα 28.6 m/s ήτοι 103 km/h, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω ταχύτητες ανέμων θεωρούνται ακραίες, εμφανίζονται στατιστικά μία φορά το χρόνο και συνέβαλλαν καταλυτικά στη διεύρυνση της ζημιάς που προκάλεσε η πλημμύρα.

Επιπλέον, ο κ. Μπουκώρος τονίζει την αγωνία των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων Μαγνησίας, αλλά και των αγροτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Κάρλας - Μαυροβουνίου, για την αποζημίωση της απολεσθείσας παραγωγής καλλιεργειών που ήταν σε στάδιο συγκομιδής. 

 Η ανησυχία των καλλιεργητών αφορά την απώλεια ηρτημένης παραγωγής, κυρίως δενδροκαλλιεργειών που βρίσκονται και εκτός της πλημμυρισμένης ζώνης, αλλά λόγω σφοδρών ριπών ανέμου, η σοδειά έπεσε στο έδαφος και είτε μεταφέρθηκε με τα επιφανειακά πλημμυρικά νερά, είτε υποβαθμίστηκε κατά την ανάμειξή της με λάσπη ή φερτές ύλες.

Τέλος, κλείνοντας την αναφορά του ο βουλευτής σημειώνει: «Ευελπιστώντας, ότι τα εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία θα αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνεπικουρώντας το έργο των επιστημόνων, των γεωπόνων,  των εκτιμητών και τα μέλη των επιτροπών κρατικής αρωγής που βρίσκονται στο πεδίο καταγράφοντας τις ζημιές, παρακαλώ για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας, ώστε οι υπηρεσίες σας αρχικά να ενημερωθούν για τα συγκεκριμένα στοιχεία, να διευκολυνθούν στο έργο τους και τελικά να ενισχυθούν κατά το δυνατόν οι συγκεκριμένοι πληγέντες παραγωγοί, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα να καλλιεργούν».