ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Βελεστίνου στην ΕΒΟΛ

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Βελεστίνου στην ΕΒΟΛ

Το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ και το ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου, στα πλαίσια των εργαστηρίων του Τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς σχετικούς με το αντικείμενο του τομέα, στην προσπάθεια του να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα της βιωματικής μάθησης και την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, όπως επιτάσσει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που διέπει την λειτουργεία των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ του νομού Μαγνησίας με τη συμμετοχή μαθητών της:

  • Β΄ Λυκείου Π.ΕΠΑ.Λ (τομέας «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος») στα πλαίσια του μαθήματος «Τεχνολογία Τροφίμων» και
  • Γ΄ Λυκείου ΕΠΑ.Λ (ειδικότητα «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» στα πλαίσια του μαθήματος «Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων» και στη διδακτική ενότητα “Το γάλα και τα προϊόντα του” και του μαθήματος «Ασφάλεια Τροφίμων».

Στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη χημικό  κα. Ιωάννα Λαϊνά, την εργαζόμενη στο χημείο κα. Αναστασία Τσαμήτα και τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Ιωάννη Κορώνα  για:

  • τον τρόπο παραλαβής και αποθήκευσης του γάλακτος
  • τη διαδικασία της παστερίωσης και συσκευασίας.
  • τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στο χημείο για την ποιότητα του γάλακτος
  • τα στάδια λειτουργίας της γραμμής παραγωγής
  • τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει η βιομηχανία.

Η συγκεκριμένη δράση κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων για τις τεχνολογίες επεξεργασίας και μεταποίησης που εφαρμόζονται στην βιομηχανία του γάλακτος και συνδύασε τις γνώσεις - στα πλαίσια του μαθήματος - με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δείχνοντας νέες διεξόδους και ευκαιρίες για την μελλοντική αποκατάσταση τους.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ και ιδιαίτερα την κα. Ιωάννα Λαϊνά, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στο χώρο.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Καρβούνη, Αφθονία Σαρακατσάνου και Πρόδρομος Σκενδερίδης.

Ο Διευθυντής

Βάιος Λιαπόπουλος

ΠΕ82, MSc