ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απλήρωτοι αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές

Κανένας συμψηφισμός λέει ο ΕΛΓΑ
Απλήρωτοι αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από τον Ταχυδρόμο

Ψυχρολουσία έχουν υποστεί αγρότες στη Μαγνησία που είδαν τις παραγωγές τους να βυθίζονται κάτω από τις λάσπες στις πρόσφατες πλημμύρες, τα χωράφια τους «πνίγηκαν» και δεν είναι βέβαιο πότε θα αποδώσουν ξανά και ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημίωσε για τις καταστροφές που υπέστησαν, διότι οφείλουν στον Οργανισμό ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων χρόνων. 

Περίμεναν να λάβουν την προκαταβολή των αποζημιώσεων από τη φυτική παραγωγή και έμειναν με άδεια χέρια. Βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς υπολόγιζαν σε αυτά τα χρήματα, προκειμένου να καλλιεργήσουν και τώρα είναι επί ξύλου κρεμάμενοι!

Από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου απευθύνθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν οι απαντήσεις που πήραν ήταν αποκαρδιωτικές. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει συμψηφισμό και έτσι υποχρεωτικά θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τις εισφορές και μετά να κάνουν διορθωτική αίτηση, να εξεταστεί σχετικά και ανάλογα με την κρίση των υπηρεσιακών παραγόντων επί της ένστασης, να πληρωθούν την προκαταβολή ή όχι.

Σε μία περίοδο που θα περίμενε κανείς να υπάρχει μία ευελιξία, καθώς πρόκειται για αγρότες- πληγέντες από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες που «βύθισαν» τη Θεσσαλία, ο ΕΛΓΑ επιμένει να παραπέμπει σε έναν κανονισμό, που και η πολιτική του ηγεσία κατά καιρούς έχει χαρακτηρίσει απαρχαιωμένο, δεσμευόμενη ότι θα τον αλλάξει.

Επιπροσθέτως, δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεται πως μετά τις πλημμύρες η πλειονότητα των αγροτών δεν έχει κανένα εισόδημα, η πρόσβαση στα χωράφια γίνεται με μεγάλη δυσκολία και αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη δημιουργήσει δανειστεί χρήματα, προκειμένου να μπορέσουν να καθαρίσουν τα χωράφια τους για να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν.

Αγρότες που περίμεναν να λάβουν μέχρι και 17.000 ευρώ συνολικά από τις ζημιές που υπέστησαν δεν είδαν να μπαίνει ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως προκαταβολή.

«Απευθύνθηκα στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα και μου είπαν ότι οφείλω περίπου 2.500 ευρώ από οφειλές παρελθόντων χρόνων σε ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεν πληρωθεί αυτό το ποσό δεν πρόκειται να λάβω αποζημίωση», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ. ΝΤ. αγρότης από την περιοχή του Αλμυρού.

«Εχουμε υποστεί μεγάλες καταστροφές, προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι όπως- όπως και ο ΕΛΓΑ παραπέμπει στον κανονισμό. Πώς να ρυθμίσουμε τις οφειλές μας αφού δεν υπάρχουν χρήματα; Ας κάνουν συμψηφισμό. Να κρατήσουν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές και ας μας δώσουν τα υπόλοιπα. Χάνουμε την καλλιεργητική περίοδο», συνέχισε σε απόγνωση ο ίδιος.

Συνομιλώντας μεταξύ τους οι αγρότες από όλη τη Θεσσαλία αναφορικά με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής που ξεκίνησαν να καταβάλλονται από την περασμένη Παρασκευή, έχουν επίσης καταγράψει ότι πολλοί δικαιούχοι έχουν δει λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα στο βαμβάκι πολλοί λίγοι έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα 140 ευρώ και δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα υφίσταται με τις δενδρώδεις καλλιέργειες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη καταβληθεί αποζημιώσεις, πλην των μήλων στον νομό Μαγνησίας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους άλλους Θεσσαλικούς νομούς.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος πάντως προχθές μιλώντας στον ASTRA στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» επισήμανε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου γίνεται προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αδικηθεί κανένας από τους πληγέντες, αρκεί, όπως είπε, οι αιτήσεις που έχουν γίνει να αποτυπώνουν τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και όχι πλασματικές.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας που έχει δώσει ο ΕΛΓΑ παροτρύνοντας τους παραγωγούς να επικοινωνούν για τυχόν διευκρινίσεις είναι: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.