ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Στήριξη των ελαιοπαραγωγών"

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών Ζήτησε ο Χρήστος Μπουκώρος από τον Λευτέρη Αυγενάκη
"Στήριξη των ελαιοπαραγωγών"

Το σημαντικό αίτημα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των πλημμυροπαθών αγροτών του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου, μετέφερε με αναφορά του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο Βουλευτής επισημαίνει: «Οι ελαιοπαραγωγοί, μέσω της επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου κ Β. Σποράδων, την οποία συνυπογράφουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μηλεών, Δράκειας και ο Αγροτικός Σύλλογος Άνω Λεχωνίων, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, αναδεικνύουν την αγωνία τους για την ενίσχυση των ελλαιοκαλλιεργητών, προσβλέποντας αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη όπως αυτή για τη ζημιά της παραγωγής, των υπόλοιπων δενδρωδών καλλιεργειών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, παράγεται η πασίγνωστη βρώσιμη ελιά ΠΟΠ, με καίριο αποτύπωμα  στο ΑΕΠ του Νομού Μαγνησίας, ενώ   δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά ζητήματα με τη σημαντική καλλιέργεια της ελιάς,  μονοκαλλιέργεια για πολλές οικογένειες και μοναδικό έσοδο.

Σύμφωνα, με όσα μας αναφέρουν με αγωνία οι φορείς και οι παραγωγοί μας, έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ήταν το επιστέγασμα των δυσχερειών που προκάλεσαν οι ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες στην περίοδο της ανθοφορίας αλλά και τα προηγούμενα τέσσερα έτη συνεχούς ακαρπίας-αφορίας, οι συνεχόμενες προβληματικές παραγωγές, όπως και η καταστροφή προηγούμενων εσοδειών από την έξαρση του γλοιοσπορίου ή άλλων ανυπέρβλητων προσβολών. 

Οι παραγωγοί ωστόσο ως όφειλαν, συνέχισαν τις δέουσες καλλιεργητικές φροντίδες. Οι καταστροφικές πλημμύρες όμως, συνεπικουρούμενες από την κλιματική και την ενεργειακή κρίση, δημιούργησαν δυσχερές οικονομικό αποτύπωμα έχοντας καταστήσει προβληματική την οικονομική επιβίωση των παραγωγών.

Ευελπιστώντας, στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας, για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου δίκαιου αιτήματος, παρακαλώ να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν κατά το δυνατόν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια».

Τέλος ο κ. Μπουκώρος ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Αυγενάκη να λάβει γνώση του συνημμένου εγγράφου των φορέων και να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες  να προβεί.