ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΓΑ: Πληρωμές ζημιών φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλία

Οι πρώτες αναφορές, θέλουν τα ποσά που πληρώθηκαν να ανταποκρίνονται στα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εκφράστηκαν ωστόσο και ορισμένες επιφυλάξεις από κάποιους, οι οποίοι είδαν πως τα ποσά που τους καταβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις εξής εξαγγελθείσες τιμές, όπως αναφέρει το agronews.gr
ΕΛΓΑ: Πληρωμές ζημιών φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλία

Την πληρωμή της προκαταβολής αποζημίωσης για ζημιές φυτικής παραγωγής από την θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρώντας σε δυο διευκρινήσεις, ότι δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και ότι για τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει πρόβλεψη τις επόμενες ημέρες.

Στους λογαριασμούς των 33.088 δικαιούχων Θεσσαλών αγροτών φυτικής παραγωγής πιστώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου τα 110 εκατ. ευρώ της προκαταβολής των αποζημιώσεων.

Οι πρώτες αναφορές, θέλουν τα ποσά που πληρώθηκαν να ανταποκρίνονται στα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εκφράστηκαν ωστόσο και ορισμένες επιφυλάξεις από κάποιους, οι οποίοι είδαν πως τα ποσά που τους καταβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις εξής εξαγγελθείσες τιμές:

  • Βαμβάκι : 140 ευρώ 
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ 
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας 
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής 
  • Μήλα : 500 ευρώ

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΛΓΑ, αυτή η απόκλιση σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Με άλλα λόγια, τα 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι για 100% ζημιά αφορούν προσεγμένες καλλιέργειες που πήγαιναν για πολλά κιλά. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και αν η ζημιά αντιστοιχεί στο 100% της εκτιμηθείσας παραγωγής, η πίστωση έγινε με τη «δεύτερη ταχύτητα» των 100 ευρώ το στρέμμα, που ανταποκρίνεται σε ζημιές 60% με 80%.

Στο βαμβάκι, για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% πιστώθηκε προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.

Στο καλαμπόκι, σε καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% η προκαταβολή ανήλθε σε 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, 40 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό που απασχολεί έντονα τώρα τον αγροτικό κόσμο του θεσσαλικού κάμπου, είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης. Με άλλα λόγια, το ζήτημα εν προκειμένω είναι το τι περισσεύει ακόμα να καταβληθεί αλλά και το πότε αυτό θα συμβεί. Στον κάμπο κυκλοφορούν φήμες πως η εξόφληση θα γίνει μετά από έναν χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2024, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της εξόφλησης.

Η επίσημες τοποθετήσεις γύρω από αυτό, θέλουν τη συνολική αποζημίωση να προσεγγίζει τις τιμές της αγοράς. Έτσι, στην περίπτωση του βάμβακος, αν η μέση τιμή, χωρίς τα πριμ ποιότητας κυμανθεί στα 60 λεπτά το κιλό, τότε ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να καταβάλει σε περίπτωση ολικής καταστροφής, πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα. Επίσης φήμες, κάνουν λόγο για αποζημίωση στο βαμβάκι στα 205 ευρώ, κάτι το οποίο δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε πιο επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πήγαιναν για πολλά κιλά και άρα είχαν κάνει τις αντίστοιχες δαπάνες, οι οποίες υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό αυτό.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:

Από το πρωί ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας.

Οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

  • Βαμβάκι : 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος : 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα : - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα : 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να  συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για  να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας.

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίζουμε κάθε ανάγκη και κάθε πρόβλημα, για να στηρίζουμε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

πηγή: agronews.gr