ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδηγίες της Περιφέρειας ενόψει καύσωνα

Οδηγίες της Περιφέρειας ενόψει καύσωνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για τα επόμενα 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων ανακοινώνει ότι, θα παραμείνει ανοικτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του γραφείου 311, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως.

Η κλιματιζόμενη αίθουσα θα παραμείνει ανοιχτή από την Τετάρτη 3 Ιουλίου μέχρι και την Πέμπτη 4 Ιουλίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

H Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ενημερώνει τους πολίτες, για τα μέτρα πρόληψης από τον καύσωνα:

1. Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φώς . Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών .
2. Να περιορίζονται οι μετακινήσεις στις θερμές ώρες της ημέρας και ειδικά στο κέντρο της πόλης , που υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία.
3. Να προτιμάται την ένδυση με λεπτά , ευρύχωρα και ανοιχτόχρωμα ρούχα , κυρίως βαμβακερά. Να καλύπτεται την κεφαλή σας με χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π..
4. Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία , καθώς και εκτεθειμένοι στον ήλιο.
5. Η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική. Να περιλαμβάνει ελαφριά , άλιπη , αλατισμένη τροφή κατανεμημένη σε μικρά συχνά γεύματα , κυρίως λαχανικά και φρούτα .
6. Να λαμβάνονται άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικοί χυμοί.
7. Να αποφεύγονται τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά .
8. Να γίνονται συχνά λουτρά με ντους.
9. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά . Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα ( μητρικό ή άλλο ) και υγρά όπως νερό .
10. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα , που είναι :
– Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
– Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα , όπως καρδιοπάθειες , νεφροπάθειες , πνευμονοπάθειες , ηπατοπάθειες , με σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π..
– Όλα τα άτομα που για θεραπευτικούς λόγους λαμβάνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα όπως , διουρητικά , αντιυπερτασικά , β-αναστολείς , ηρεμιστικά , αντιχολινεργικά, ορμονικής υποκατάστασης (συμπεριλαμβανομένου την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία ). Οι πάσχοντες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τη ρύθμιση της δοσολογίας.
11. Οι χώροι πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς
ανεμιστήρες κυρίως οροφής. Τις θερμές ώρες της ημέρας τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά.
12. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς να φροντίζουν για την καλήλειτουργία των κλιματιστικών.