ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Το επικό ταξίδι 3.500 χλμ μιας αλεπούς

Άφωνη άφησε τους ερευνητές του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου μία αρκτική αλεπού, η οποία πραγματοποίησε ένα επικό ταξίδι από τη Νορβηγία έως τον Καναδά, καλύπτοντας απόσταση 3.500 χλμ σε μόλις 76 ημέρες
Το επικό ταξίδι 3.500 χλμ μιας αλεπούς
ID 125086552 © Dalia Kvedaraite | Dreamstime.com

Ερευνητές είχαν τοποθετήσει στο ζώο συσκευή εντοπισμού τον Ιούλιο του 2017 για να παρακολουθούν τις κινήσεις και τη ζωή του.

Η αλεπού έφυγε από το Σπίρτσμπεργκεν της Νορβηγίας στις 26 Μαρτίου του 2018, μετά από 21 ημέρες στην παγωμένη θάλασσα βρέθηκε στη Γροιλανδία (16 Απριλίου) και συνέχισε το ταξίδι της μέχρι το νησί Έλεσμερ στον Καναδά, όπου έφτασε την 1η Ιουλίου.

"Στην αρχή δεν πιστεύαμε πως ήταν αλήθεια", αναφέρει η ερευνήτρια Εύα Φούγκλεϊ.

Στην έκθεση με τίτλο "Το μεγάλο ταξίδι ενός θηλυκού πέρα από την παγωμένη θάλασσα" αναφέρεται ότι το ταξίδι της αλεπούς είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί, ενώ η απόσταση ήταν τόσο μεγάλη που οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς παρέμεινε πάνω της η συσκευή εντοπισμού για τόσα χιλιόμετρα ή δεν της το αφαίρεσαν σε κάποιο καράβι.

Τα επιμέρους στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς το τετράποδο φαίνεται πως κάλυπτε κατά μέσο όρο 46,3 χλμ την ημέρα, ενώ σε μία συγκεκριμένη ημέρα ταξίδεψε 155 χλμ πάνω στον πάγο της βόρειας Γροιλανδίας.

Οι ερευνητές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλεπού εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα κάλυψε μεγάλο μέρος της απόστασης κολυμπώντας.

"Ο θαλάσσιος πάγος παίζει σημαντικό ρόλο για τα συγκεκριμένα είδη ώστε να μεταναστεύουν, να συναντούν άλλες ομάδες και να βρίσκουν τροφή", σημειώνει η Φούγκλεϊ, όμως το εντυπωσιακό ταξίδι αναδεικνύει και το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει επιπτώσεις στους πάγους και, συνεπώς, στον τρόπο ζωής και μετανάστευσης της πανίδας.

Οι αλεπούδες της Αρκτικής μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας (ακόμη και -50 βαθμούς Κελσίου). Τον χειμώνα τα ζώα αυτά είναι δύσκολο να βρουν τροφή και συνήθως ακολουθούν μεγάλους κυνηγούς, όπως πολικές αρκούδες για να τραφούν με ό,τι αφήσουν πίσω τους. Ζουν περίπου τρία με έξι χρόνια.

Η τύχη, πάντως, του συμπαθούς τετράποδου παραμένει άγνωστη, καθώς η συσκευή εντοπισμού σταμάτησε να λειτουργεί από τον περασμένο Φλεβάρη.

Πιο διαβασμένα