ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιοδεία Τσιαπλέ στα πλημμυροπαθή χωριά του Δήμου

Περιοδεία του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, στα πλημμυροπαθή χωριά, Κανάλια, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Περιοδεία Τσιαπλέ στα πλημμυροπαθή χωριά του Δήμου
Στα χωριά Κανάλια, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, τα οποία δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις πρόσφατες πλημμύρες, πραγματοποίησε την Δευτέρα (6/11) ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Τάσος Τσιαπλές, συνοδευόμενος απο τα στελέχη της Κ.Ο Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βάιο Μπιμπίλη, Αποστόλη Παπαϊωάννου και Αλέκο Κουρελά.
 
Αρχικά επισκέφθηκε τα Κανάλια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Παναγιώτη Πανωμάτη και κατοίκους του χωριού, απο τους οποίους ενημερώθηκε, ότι πάνω απο 1.000 στρέμματα αμυγδαλεώνων, που αποτελούν ουσιαστικά και μονοκαλλιέργεια, είναι πλημμυρισμένα εδώ και πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί, ενώ και χωράφια που δεν έχουν επιφανειακά νερά οι αμυγδαλιές ξεραίνονται απο την υπερβολική υγρασία στο υπέδαφος και αρκετές πομώνες έχουν καταστραφεί.
 
Παράλληλα έχουν πνιγεί εκατοντάδες ζώα, καταστράφηκαν τόννοι ζωοτροφών και κάποιες εγκαταστάσεις. Μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, οι οποίες όταν δοθούν θα είναι ελάχιστες σε σχέση με την καταστροφή που έχουν υποστεί όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο και στη γη, που δεν ξέρουν πότε θα ξανακαλλιεργηθεί. Αυτό τους οδηγεί σε απόγνωση και τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης, αν δεν υπάρξει πλήρης αποζημίωση και στήριξη για την μεγάλη καταστροφή που έπαθαν. Επίσης έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της γρήγορης απομάκρυνσης των νερών που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και τους βοσκότοπους, αλλά και την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον Κερασιώτη ποταμό, στα ρέματα της περιοχής και στην Κάρλα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσουν.
 
Στον Ριζόμυλο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, Χάρη Σεσκλιώτη και κατοίκους του χωριού, απο τους οποίους ενημερώθηκε ότι πάνω απο 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι ακόμα πλημμυρισμένα για πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι παραγωγές σε βαμβάκι, τριφύλλι, δενδροκαλλιέργειες, ενώ έχει υποστεί ζημιές και το αρδευτικό σύστημα. Και σ’ αυτούς τους αγρότες δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις, ενώ εφόσον δεν απομακρυνθούν τα νερά της πλημμύρας απο τα χωράφια τους δεν θα μπορέσουν ούτε την επόμενη χρονιά να τα καλλιεργήσουν. Και αυτοί έθεσαν το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στην Κάρλα, στα ρέματα και στις αποστραγγιστικές τάφρους της περιοχής.
 
Τέλος στο Στεφανοβίκειο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού φυστικοπαραγωγών, Κώστα Πρασσά, ο οποίος ανέφερε ότι απο τα 32.000 στρέμματα καλλιεργειών του χωριού, περίπου το 50% είναι ακόμα πλημμυρισμένα με λιγότερο ή περισσότερο νερό. Πολλές απο τις 300 πομώνες της περιοχής έχουν καταστραφεί και εδώ.
 
Οι φυστικοπαραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού, που καλλιεργούν γύρω στα 500 στρέμματα, όπως και 100 περίπου στρέμματα αμυγδαλιές και 50 στρέμματα καρυδιές, έχουν πάθει οι περισσότεροι ζημιά απο την πλημμύρα και τον αέρα στα χωράφια που τα περισσότερα είναι πλημμυρισμένα, αλλά και στην αποθηκευμένη παραγωγή 40-50 τόννων περίπου. Ο ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε κάποια χωράφια, τους είπε ότι δεν βλέπει πεσμένα φιστίκια στο έδαφος, που είναι φυσικό να μην υπάρχουν μετά απο την μεγάλη πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα.
 
Στην περιοχή στου Στεφανοβικείου, όπως και των δυο προηγούμενων χωριών, υπάρχουν πολλά πνιγμένα ζώα, νεκρά ψάρια εκεί που υποχώρησαν τα νερά, που προκαλούν έντονη δυσοσμία και κινδύνους για την δημόσια υγεία, αφού η περιφέρεια δεν τα έχει περισυλλέξει και αποτεφρώσει ακόμα, ενώ η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό των κουνουπιών είναι αφόρητη αφού δεν έχουν γίνει ψεκασμοί απο την περιφέρεια.
 
Ο Τάσος Τσιαπλές, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την «Λαική Συσπείρωση» στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, είναι στο πλευρό των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως και όλων όσων έχουν πληγεί απο τις πλημμύρες. Τους κάλεσε να οργανωθούν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά αιτήματα που στηρίζει και το ΚΚΕ και θα τα προβάλει στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να βρεθούν χώροι κατοικίας για όσους συνανθρώπους μας πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
 
Για όλους τους αγρότες διεκδικούμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την χορήγηση πλήρους και γρήγορα αποζημίωσης για όλες τις ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, στα εργαλεία δουλειάς, στις ζωοτροφές και εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε σπίτια και επαγγελματική στέγη. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των γεωργοκτηνοτρόφων.
 
Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
 
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
 
Να δοθεί μηνιαίο βοήθημα 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε όλες τις πλημμυροπαθείς οικογένειες, μέχρι να αποκατασταθούν.
 
Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες νερού απο τα πλημμυρισμένα χωράφια σε όλη την περιοχή της Κάρλας, των φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
 
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (φράγματα, αναχώματα, καθαρισμοί και διευθετήσεις ρεμάτων, κλπ)