ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μείωση έμμεσων και άμεσων φόρων τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και Όχι Κράτος μπαμπούλας

Παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας για τις ανακοινώσεις του νέου συστήματος φορολόγησης για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες
Μείωση έμμεσων και άμεσων φόρων τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και Όχι Κράτος μπαμπούλας
Ενημερωθήκαμε για το νέο σύστημα φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών, με το οποίο όπως πιστεύει η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Για μία ακόμα φορά εκπλαγήκαμε για τις επιλογές της. Χωρίς να λάβει υπόψη της, τις επισημάνσεις των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων εκπροσώπησης των Επαγγελματιών, φέρνει στην επιφάνεια ένα πλάνο το οποίο περισσότερο δημιουργεί, παρά λύνει προβλήματα.
 
Αναφερόμαστε στα εξής:
 
1. Το τεκμήριο 10.920€ για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες δεν μπορεί να είναι οριζόντιο για όλα τα Επαγγέλματα. Υπάρχουν επαγγελματίες που δεν εργάζονται όλο το χρόνο π.χ. σχολικά κυλικεία, λαϊκές αγορές, τουριστικά καταλύματα κτλ . Κάθε μέτρο πρέπει να εξετάζεται ανά κλάδο.
 
Από το σύνολο των 830.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι 430.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι. Δηλαδή είναι εργαζόμενοι του εαυτού τους. Ειδικά στην Περιφέρεια είναι πάρα πολλοί αυτοί που ζουν με το βασικό εισόδημα ή και με μικρότερο από το βασικό, αφού εργάζονται μόνοι τους και πολλοί είναι στα όρια της συνταξιοδότησης.
 
Το μέτρο των ηλεκτρονικών τιμολογίων πιάνει μόνο τους εμπόρους που έχουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.
 
Τον Ελεύθερο Επαγγελματία, το δικηγόρο, το γιατρό, τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό κτλ πώς θα τον πιάσεις αν δεν βλέπεις συναλλαγή;
 
2. Είμαστε υπέρ του πλαστικού χρήματος καθώς και με αυτό τον τρόπο μπορεί να χτυπηθεί ένα μέρος της φοροδιαφυγής. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν οι χρεώσεις των Τραπεζών από τις προμήθειες είναι εξωπραγματικές; Ενώ αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι χαμηλές. Αναφέρεται ότι οι αγοροπωλησίες ακινήτων θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζών. Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι;
 
3. Είμαστε αντίθετοι στο μέτρο των «καταγγελιών» με “bonus”. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη συνοχή της κοινωνίας και μπορεί να υπάρξουν «εκβιασμοί» των επαγγελματιών από τους καταναλωτές.
Κύριοι της Κυβέρνησης, όταν από τα κάθε 100 ευρώ τζίρου τα 40 καταλήγουν στο Κράτος πώς θέλετε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε για την πάταξή της να υπάρξει μείωση των συντελεστών των άμεσων και έμμεσων φόρων; Δεν γίνεται μία χώρα οικονομικά μικρή όπως η Ελλάδα να έχει ΦΠΑ 24% . Πώς περιμένετε να ανταποκριθεί ο κόσμος; Στη δύσκολη θέση που βρίσκονται και οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις, ο καθένας θα κοιτάξει το συμφέρον της επιβίωσής του και όχι να χρηματοδοτήσει το Κράτος.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση πριν καταθέσει οτιδήποτε να λάβει υπόψη της, τις θέσεις και προτάσεις των Φορέων Εκπροσώπησης Εργοδοτών και να γίνει ένας ειλικρινής ανοιχτός διάλογος, ο οποίος θα συντελέσει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.
 
Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας , στηρίζανε, στηρίζουν και θα στηρίζουν ποικιλοτρόπως την οικονομία της πατρίδος μας και είναι οι πρώτοι που θέλουν την πάταξη της φοροδιαφυγής , λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί.
 
Η Ομοσπονδία μας είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους Αρμόδιους προκειμένου να σχεδιαστεί ένα μακροχρόνιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης και ασφάλισης.