ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δραση 7ης ΤΟΜΥ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Δραση 7ης ΤΟΜΥ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΜΥ ΙΩΛΚΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ»

Η 25η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και αποτελεί παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, στα μέτρα πρόληψης και στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού», η ΤΟΜΥ Ιωλκού σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών-Μαιευτών 5ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα με τις Μαίες της  Νέας Ιωνίας του Κ.Υ. Βόλου, πραγματοποίησαν επιτυχημένη διήμερη δράση ενημέρωσης, σχετικά με ευαισθητοποίηση του πληθυσμού επικεντρωμένη:

  • στα συνιστάμενα μέτρα πρόληψης της νόσου και του υγιεινού τρόπου ζωής,
  • στην εκπαίδευση για την αυτοεξέτασητου μαστού και
  • στη δυνατότητα υλοποίησης διαγνωστικού ελέγχου μέσω του Προληπτικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Μαστού.

Η έγκαιρη-πρώιμη διάγνωση συμβάλει στην άμεση έναρξη της θεραπείας αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον χώρο των τοπικών ιατρείων Νέας Ιωνίας το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου  2023, κατά τις ώρες 8:00 - 14:00 π.μ.

Συμμετοχή στη δράση παρείχε και η Συντονίστρια των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Κ.Υ. Βόλου και των ΤΟΜΥ Μαγνησίας κα Σκούπρα Καλλιόπη.

Παράλληλα με την ενημέρωση έγινε και διανομή έντυπου υλικού στους συμμετέχοντες. Σε περιπτώσεις  πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεδρίες και συμβουλευτική.

Οι δράσεις /παρεμβάσεις πραγματοποιούνται  με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσονται  στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.