ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε η δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού

"Η γνώση είναι δύναμη! Η ενημέρωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου θα μας βοηθήσουν να σταθούμε δυνατές απέναντι του"
Ολοκληρώθηκε η δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού

Ενημερωτική συζήτηση έγινε χθες, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023, στο Βελεστίνο με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, σε μια συνεχόμενη προσπάθεια του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου να προτρέπει και να ενημερώνει τους δημότες για θέματα πρόληψης

Με το ιατρό Γιάννη Κωστή χειρουργό ογκολόγο, την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου, Σαρηγιάννη Φανή  και τις Μαίες του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου-Κέντρου Υγείας Βελεστίνου  (Στάμου Δήμητρα προϊσταμένη Μαία ΜΓ, Αλβανού Μαρία, Μερεντίτη Ρούλα, Ράνια Γκουρίτσα)

Μέσω ερωτήσεων δόθηκαν απαντήσεις από τους ειδικούς για την πρόληψη, την αξία της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό.

Η γνώση είναι δύναμη! Η ενημέρωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου θα μας βοηθήσουν να σταθούμε δυνατές απέναντι του.

Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιβίωσης της γυναίκας. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο πιθανό είναι να περιοριστεί μόνο στον μαστό, προσφέροντας στην ασθενή λιγότερο επιθετική θεραπεία και πλήρη ίαση από τη νόσο.

Από την ηλικία των 40 ετών και μετά οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες  προτείνουν η μαστογραφία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Όσο μεγαλώνει η γυναίκα τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο και ο έλεγχος ισχύει για όλες τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο θεράπων γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να συνεκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου χωριστά για κάθε γυναίκα και να κρίνει αναλόγως.

Ο κ. Κωστής κλείνοντας μας υπενθύμισε την εξέταση της κολονοσκόπησης και την εκτίμηση των ελιών του δέρματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ιατρό, κ. Γιάννη Κωστή που ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στο κάλεσμά μας να συμμετέχει στην εκδήλωση και να μας μεταφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Επίσης, και τις Μαίες του Νοσοκομείου που παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας  συμμετείχαν  στην δράση  για τον καρκίνο μαστού μεταδίδοντας τη γνώση τους .