ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατοντάδες αγρότες χωρίς χωράφια – Χιλιάδες στρέμματα πνιγμένα στα νερά της πλημμύρας

Αγρότες της περιοχής μιλούν για βιβλική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουν ζήσει ξανά στο παρελθόν και εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να συνέλθουν
Εκατοντάδες αγρότες χωρίς χωράφια – Χιλιάδες στρέμματα πνιγμένα στα νερά της πλημμύρας
Χιλιάδες στρέμματα «πνιγμένα» στις παρακάρλιες περιοχές ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Εκτάσεις με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά αλλά και καλλιέργειες με αμυγδαλιές και φιστικιές χάθηκαν κάτω από λασπόνερα.

Χωράφια χιλιάδων στρεμμάτων παραμένουν κάτω από τόνους νερών και λάσπης στις παρακάρλιες περιοχές του Στεφανοβικείου, των Καναλίων και του Ριζομύλου, μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς τα χωράφια τους είναι «πνιγμένα» και την ίδια ώρα ανησυχία υπάρχει για τα αγροτικά προϊόντα που θα λείψουν από την αγορά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς για την αποστράγγιση των υδάτων, αν δεν υπάρξει τεχνική λύση, θα χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια για να μπορέσουν οι αγρότες να ξαναμπούν στα χωράφια τους και να καλλιεργήσουν.

Μόνο στην περιοχή του Στεφανοβικείου, εκτιμάται ότι είναι πλημμυρισμένα περί τα 19.000 στρέμματα αγροτικής γης, στην οποία απασχολούνταν το 85% σχεδόν του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής. Σε χιλιάδες ανέρχονται ακόμη οι πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Κανάλια και Ριζόμυλο.

Πρόκειται για καλλιέργειες σε βαμβάκι, καλαμπόκι τριφύλλι και σιτηρά, αλλά και για δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αμυγδαλιές και φιστικιές. Εκτός από τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν, το φυτικό κεφάλαιο που πνίγηκε στα νερά της πλημμύρας, χάθηκε και αγροτικός εξοπλισμός.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πρώτη πλημμύρα, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι σε απόγνωση. Δεν χάθηκε απλώς η παραγωγή του. Δεν μπορούν καν να πλησιάσουν στα πλημμυρισμένα κτήματά τους και όπως τονίζουν αν δεν υπάρξουν τεχνικές λύσεις θα χρειαστεί ακόμη και δύο χρόνια μέχρι να επιστρέψουν σε αυτά και να αρχίσουν και πάλι από το μηδέν.

Η αποστράγγιση των τόνων νερού είναι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το έδαφος να στεγνώσει και να μπορέσει ξανά να καλλιεργηθεί, ενώ το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι αυτό με τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν δενδρώδεις καλλιέργειες από δύο έως 40 ετών. «Για να μπει ένα δέντρο στην παραγωγή χρειάζονται χρόνια», λένε χαρακτηριστικά αγρότες για την εκτεταμένη ζημιά που έχουν υποστεί και τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να έχουν ξανά παραγωγή.

Ανησυχία υπάρχει και για ελλείψεις αγροτικών ειδών από την εγχώρια αγορά την οποία τροφοδοτούν αγρότες από τις παρακάρλιες εκτάσεις που βούλιαξαν.

Αγρότες της περιοχής μιλούν για βιβλική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουν ζήσει ξανά στο παρελθόν και εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να συνέλθουν.

Σημειώνεται ότι το θέμα έθεσε μετ’ επιτάσεως στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος. Μάλιστα μετά την παρέμβαση του κ. Μπουκώρου μέλη της επιτροπής σύντομα θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές για να διαμορφώσουν συνολικά τις προτάσεις τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - Ταχυδρόμος