ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Από την Ράνια Γκουρίτσα-Χαμπέρη, Μαία του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου
25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Είμαστε εδώ για να σας θυμίζουμε ΠΑΝΤΑ την ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η ΥΓΕΙΑ του καθενός και της καθεμιάς μας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ.

Ως μαία απευθυνόμενη στο γυναικείο πληθυσμό της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Βελεστίνου, οφείλω να τονίσω ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Η 25η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μια ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται 6000 νέες περιπτώσεις, και υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της. Μάλιστα το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής τους. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια στιγμή α΄βαθμού συγγενής έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Στα αρχικά της στάδια η νόσος δε δίνει σημάδια, για αυτό ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Η αυτοεξέταση αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό για ψηλάφηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.

Πέρα από την κλινική εξέταση, η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να έχει μια γυναίκα πλήρη εικόνα της κατάστασής της. Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται πρώτη φορά μεταξύ 35 με 45 ετών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40 επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος. Σε περίπτωση που έχει παρουσιαστεί κάποιο εύρημα στην κλινική εξέταση το υπερηχογράφημα μαστού είναι το επόμενο βήμα εξέτασης για πληρέστερη εικόνα.

Η μαγνητική μαστού που βοηθά 100% στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση η οποία βασίζεται στην καινούρια τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού που έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από εκείνους με ύποπτα χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω ενέργειες καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» με δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών.

Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αυτό αφορά κάθε γυναίκα που οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.