Χωριά όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια βιώνουν την απόλυτη αγωνία για το μέλλον τους
Αναλυτικά, η ενημέρωση
Στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων, που συνεδρίασε στη Βουλή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, μετέφερε την αγωνία των πολιτών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των κατοίκων των παρακάρλιων περιοχών, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Μετά από πρότασή του, τα μέλη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής σύντομα θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές στην Μαγνησία και στη Θεσσαλία.
Ζήτησε, το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η Επιτροπή, να είναι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Πρότεινε να υποβληθούν προτάσεις για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις καταστροφές κυρίως στη Θεσσαλία, αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία η λειτουργία της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, η προώθηση των έργων μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, η συνολική διαχείριση, η μεγαλύτερη αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, ζητήματα τα οποία οφείλει η Επιτροπή μας να δει με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της χώρας και να συντάξει τις ανάλογες προτάσεις.
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, περίπου ενάμιση μήνα μετά τη μεγάλη καταστροφή, βρίσκονται ακόμα σκεπασμένα με ύδατα της τελευταίας καταστροφικής πλημμύρας. Χιλιάδες αγρότες, βλέπουν τις περιουσίες τους πλημμυρισμένες και δυστυχώς οι εκτιμήσεις είναι ότι στις παρακάρλιες περιοχές, γύρω από τον ταμιευτήρα της ανασυσταθείσας λίμνης Κάρλας, η απορροή των υδάτων θα πάρει πολύ χρόνο με τις εκτιμήσεις να προσεγγίζουν τα δύο χρόνια, ενώ κάποιες άλλες τις 500 ημέρες.
Η Επιτροπή μας, έχει την υποχρέωση στο προγραμματισμό της να καταθέσει τις προτάσεις της προς τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση. Αυτή την ώρα στη Θεσσαλία, προέχει το τι θα γίνει με αυτή την τεράστια κτηματική έκταση, η οποία θα παραμείνει αδρανής για άγνωστο χρόνο.
Χωριά, όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια στη Μαγνησία, βιώνουν την απόλυτη αγωνία για το μέλλον τους, ζουν την απόλυτη καταστροφή. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στη πρόσφατη ιστορία μας στη χώρα, να έχουν πλημμυρίσει τόσο μεγάλες εκτάσεις, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν είναι εύκολο θέμα, καθώς αφορά τόσο τις αποζημιώσεις των πληγέντων, όσο την παραγωγικότητα και το μέλλον αυτών των περιοχών. Οφείλουμε, να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας, που έχουν κατατεθεί. Επισημαίνω, πως πολλές από αυτές έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανθεκτικότητας με γενναία χρηματοδότηση».
Επιπλέον, ο κ. Μπουκώρος τόνισε πως στο ευρύτερο σχεδιασμό της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, επιβάλλεται να ενταχθεί και το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, καθώς παρά την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης, τίθενται ζητήματα ποιότητας των υδάτων, μετρήσεων των παραμέτρων, διευθέτησης των χειμάρρων, όπως και το ευρύτερο ζήτημα διαχείρισης του κλειστού οικοσυστήματος του Παγασητικού Κόλπου.
Μετά τις παρεμβάσεις του βουλευτή, αποφασίστηκε η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Υδατικών Πόρων στην Μαγνησία, ώστε τα μέλη της Επιτροπής να δουν από κοντά τις ζημιές και να διαμορφώσουν συνολικά τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα στο ζήτημα της Θεσσαλίας, της Κάρλας, του Βόλου, του Παγασητικού.