ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αναθέσεις η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία

Με αναθέσεις η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία

Με κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία συζητά το υπουργείο Υποδομών την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν σε δημόσια έργα οι πρόσφατες πλημμύρες στα μέρη μας. 

Για κάθε εργολαβία θα καλούνται έως τρεις τεχνικές εταιρείες να υποβάλλουν προσφορά για την μελέτη και κατασκευή του έργου που τους ανατίθεται. Για να κερδηθεί χρόνος η διαδικασία προβλέπει παράκαμψη της “ωρίμανσης” αλλά και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχεία αποκατάσταση του οδικού δικτύου καθώς σύμφωνα με τις αυτοψίες οι ζημιές υπολογίζονται σε 70 χλμ. Επλήγησαν επίσης 79 γέφυρες και 130 τεχνικά έργα. 

Εκ των πραγμάτων η μερίδα του λέοντος αναμένεται να πάει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει τον Ε65 και απασχολεί πλήθος υπεργολάβων.

Μάλιστα το υπουργείο θα ζητήσει από τους κατασκευαστές την δωρεάν κατασκευή κάποιων τμημάτων ως χορηγία, καθώς τα περίπου 500 εκ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί δεν επαρκούν.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα έργα θα κατανεμηθούν ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται η κάθε εταιρεία, ώστε να μειωθούν τα κόστη κινητοποίησης προσωπικού και μηχανημάτων.  

Τα έργα θα κατασκευαστούν με προδιαγραφές για πλημμύρες 50 ετών, όπως εκείνα του «Ιανού» που σε γενικές γραμμές άντεξαν. Λεφτά για πιο ισχυρές υποδομές δεν υπάρχουν.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μετά τις πλημμύρες, αφαίρεσε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους δημάρχους την δυνατότητα ανάμειξης στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας.

πηγή: Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr